Göç İdaresi Başkanlığı, göç yönetimi alanındaki başarılı çalışmalarıyla dikkat çekmeye devam ediyor. 12 yıl önce kurulan kurum, özellikle Suriye İç Savaşı sonrası oluşan göç dalgasında üstlendiği kritik rolle, Türkiye’nin bu süreci insani değerler temelinde yönetmesini sağladı.
8 Aralık 2024 tarihi, sadece Suriye için değil, bölge tarihi açısından da önemli bir dönüm noktası oldu. 61 yıllık Baas rejimi çöktü, Beşşar Esed ülkeden kaçtı. Böylece Suriye’deki zulüm dönemi sona erdi, yeni bir dönem resmen başladı.
Bu gelişmelerin ardından, Türkiye’de barınan Suriyelilerin ülkelerine geri dönüş süreci de hız kazandı. Göç İdaresi Başkanlığı’nın paylaştığı verilere göre, 9 Aralık 2024’ten bu yana 175 bin 512 Suriyeli – yani 33 bin 730 aile – “gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli” şekilde ülkelerine döndü.
Toplamda ise 2017 ile 2025 yılları arasında 915 bin 515 Suriyeli gönüllü geri dönüş gerçekleştirdi.
Türkiye, göç yönetimini uluslararası hukuk ve insani değerlerle uyumlu bir şekilde sürdürmeye kararlı. Medeniyet değerlerinden aldığı ilhamla, bölgeye istikrarı taşıyan Türkiye, aynı zamanda milyonlarca insanın umut yolculuğuna da rehberlik etti.