Şanlıurfa, Türkiye’de hatta dünyanın birçok ülkesinde dönemleriyle damga vuran sanatçılar yetişti. Ünlerine ün katan sanatçıların dışında, Şanlıurfa’nın sessiz sedasız büyük işlere imza atan sanatçılar yer alıyor. Bunlardan biri de Mersin’de yaşayan Şanlıurfa Viranşehirli sanatçı Hüseyin Yeşilgöz.
Hüseyin Yeşilgöz Şanlıurfa müziğinin arşivini tutan tek isim. Tarihe tanıklık eden arşivi kulakların pasını silip, göz kamaştırıyor.
Şanlıurfa denince, yanık türküleri, Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde ün yapmış Türkücüleri yani ses sanatçıları akla geliyor. ‘Urfalının sesi güzeldir’ denir. Acısıyla, çiğköftesiyle bütünleşen sanat dünyasında sessiz sedasız büyük işlere imza atan isimler yer alıyor.
ŞANLIURFA’NIN MÜZİK ARŞİVİ ONDA
Ünlü isimlerin dışında Şanlıurfa’nın bir diğer tarafından yer alan mahalli sanatçıları, tarihe iz bırakanlar arasında yer alıyor. İşte bu iz bırakanları yıllardır yaşatan bir isimde Şanlıurfalı sanatçı Hüseyin Yeşilgöz. Viranşehirli olan Yeşilgöz, müzik arşivi ve bir derleme sanatçısıdır. Yıllardır Şanlıurfa’nın mahalli ve profesyonel sanatçıların arşivini çok sayıda plaklarıyla ve kasetleriyle tutan tek kişidir.
KAYBOLMUŞ BİRÇOK ESERİ KAZANDIRDI
Yeşilgöz, Şanlıurfa’da kaybolmaya yüz tutmuş birçok sanatçının eserini bularak memleketine kazandırdı. Tarihe not düşmeyi kendisine görev edinmiş bir gönül elçisi olarak gören Yeşilgöz, yaşamında “Urfa’da iz bırakanlar”ı geleceğe taşıma ve memleketini, TRT arşivinde birinci sıraya taşımayı amaç edinmiş biri olarak tarihte yer alan bir isim olarak ön plana çıkıyor.
ARŞİVİNDE BULUNAN SANATÇILAR
Yeşilgöz’ün arşivinde bulunan Şanlıurfalı değerli sanatçıların bazılarının isimleri şöyle;
Nafi Budak, Siverekli Taşçı Koçali, Ahmet Demir, Ahmet Cankat, Ahmet Yılmaztaş (Vaveyli), Cemil Cankat, Dündar Yıldız, Eyüp Uyanıkoğlu, Av. Doğan Güllüoğlu, Halil Kınacı, Abdullah Balak, Hamit Belli, İzzet Delioğlu, Aşık Mehmet Batur, Mahmut Coşkunses, İsmail Badıllı, Abdülkadir Gedikanoğlu, Mehmet Cankat, Mehmet Güçlü, Ali Ayhan, Çetin Özdemir, Mustafa Devecioğlu, Nurten Demirkol, Reşat Kuşçuoğlu, Mahmut Karaca-dağ, Şükrü İzol, Kemal Örkün, Ahmet Polat, H. Nuri Hafız Başaran, Mehmet Türkoğlu, Cemal Türkoğlu, Urfalı Şevket, İsmail Şimşek (Kıde Hafız), Muhittin Şimşek (Kıde Hafız’ın Oğlu), Mustafa Güzelses, Mehmet Karayel arşivinde ses kaydı olan sanatçılardan bir bölümü. Ve daha birçok değerli mahalli sanatçı yer alıyor.
Kaynak: Haber merkezi
0 Yorum