Vali Hasan Şıldak, 6 Şubat Depremlerinin Yıl Dönümü kapsamında Basın Bilgilendirme Toplantısı düzenledi. Asrın Felaketi olarak nitelendirilen büyük depremlerde vefat eden vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyerek konuşmasına başlayan Vali Şıldak, 2 yıl içerisinde il genelinde yapılan çalışmaları değerlendirdi.
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, 6 Şubat Büyük Depremlerinin 2’nci yılında Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (GAMER) Basın Bilgilendirme Toplantısı düzenleyerek, asrın felaketinden bu yana yapılan tüm çalışmaları verilerle paylaştı.
Yerel ve ulusal basın kuruluşları ile kurum yöneticilerinin katıldığı toplantıya depremde Hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara geçmiş olsun dilekleri ile başlayan Vali Hasan Şıldak, devletin tüm imkânları ile sahada ve vatandaşının yanında yer almaya devam ettiğini vurguladı.
Vali Şıldak değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı;
“ŞANLIURFA’DA 20 BİNA YIKILDI”
“6 Şubat'ta saat 4.17'de Kahramanmaraş Pazarcık ve saat 13.24'te Elbistan olmak üzere aynı gün içerisinde iki büyük deprem meydana gelmiştir. Yüzyılın afeti olarak nitelendirilen bu felakete ilimizin de dahil olduğu 11 il, 124 İlçe 6 bin 929 mahalle ve köy etkilenmiştir. Depremin ilk anında ilimizde 20 bina yıkılmış, 180 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 9 bin 713 vatandaşımız da yaralanmıştır. Arama kurtarma faaliyetlerine AFAD koordinasyonunda kamu kurum ve kuruluşları ve gönüllülerden oluşan toplam bin 318 arama kurtarma personeli katılmıştır. 68 saatte enkaz altında kalan tüm vatandaşlarımız kurtarılmıştır.
“TÜM KURUMLAR İLK ANDAN İTİBAREN SAHADA YER ALDI”
Depremin ilk anından itibaren geçici barınma kapsamında 113 çadır alanında 3 bin 667 çadır kurulmuş ve 29 bin 810 vatandaşımız geçici olarak buralarda barındırılmıştır. İlimizde merkezde Şair Nabi ve Birecik ilçemizde iki ayrı konteyner kent oluşturulmuş ve 548 konteynerda 3 bin 441 kırsalda olmak üzere toplam 3 bin 989 konteyner hizmet vermiştir.
Konteyner kentlerde 248, kırsalda ise 20 bin 359 kişi olmak üzere toplam 20 bin 607 kişi konteynerlarda barındırılmıştır. Toplam olarak yani bütün süreç boyunca Şair Nabi konteyner kenti boşalmış olup şu anda Birecik'te sadece 10 vatandaşımız barınmaktadır.
Beslenme hizmeti kapsamında ise Kızılay, kamu kurum kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları tarafından yemek hizmeti sunmuştur. Aile ve Sosyal hizmetler İl Müdürlüğü personellerimiz tarafından 24 bin 126 hanede 130 bin üzerindeki kişiye psikolojik destek sağlanmıştır.
“HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI TİTİZLİKLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz Koordinasyonu altında hasar tespit çalışmaları yürütülmüş ve bu çalışmalarda toplam 348 bin 334 bina, bağımsız bölüm olarak da 769 bin 616 bağımsız bölüm incelenmiş, orta hasar ve üzeri yani orta ve ağır hasarlı olarak 12 bin 620 bina, 21 bin 561 bağımsız bölüm tespit edilmiştir.
“VATANDAŞLARA 3 MİLYAR 220 MİLYON 928 BİN TL DESTEK SAĞLANDI”
Depremden etkilenen vatandaşlarımıza hane desteği, taşınma, tahliye ve kira yardımı olarak şu ana kadar devletimizin bütçesinden 3 milyar 220 milyon 928 bin Türk lirası destek sağlanmıştır.
Ocak 2025 tarihi itibarıyla halen bin 473 ailemiz aylık 7 bin 500 lira tutarında kira yardımından faydalanmaktadır. Konteyner kentte veya kırsal konteynerlarda kalan vatandaşlarımıza da muhtaçlık durumlarına göre aylık 4 bin 500 Türk lirası Esen kart yardımı yapılmış olup, ilimizde mevcut durumda bin 261 ailemiz bu kart hizmetinden de faydalanmaya devam etmektedir.
“AĞIR HASARLI BİNALARIN YÜZDE 98’İNİN YIKIMI TAMAMLANDI”
Yapılan hasar tespit çalışmalarına göre yıkık, acil yıkılacak binaların tamamı yani ilk anda en kuvvetli şekilde etkilenen binaların tamamı, ağır hasarlı binaların %98'i, orta hasardan ağır hasara geçmiş olan binaların da %55,5 şu anda yıkılmış ve enkazları kaldırılmıştır. Geri kalanların yıkılması ile ilgili süreç devam etmektedir.
“10 BİN 687 HAK SAHİBİ TESPİT EDİLDİ”
Konutu etkilenen, hasar gören vatandaşlarımızın hak sahipliği süreçleri yürütüldü bu dönemde. 2024 Yılı 21-22 Kasım tarihlerinde bu süreç tamamlandı. 9 bin 568 konut, 669 iş yeri, 450 de ağır olmak üzere 10 bin 687 hak sahibi tespit edilmiş oldu.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz koordinasyonu altında yürütülen Yerinde Dönüşüm Çalışmaları kapsamında da başvuruda bulunan bin 210 bina sahibinin evraklarını tamamlama suretiyle inşaatına başlanan 645 bina var. Bunların Yerinde Dönüşüm Çalışması yapılıyor. Bunlara da şu ana kadar 553 milyon 120 bin Türk lirası ödeme yapılmış durumdadır.
Binalar orta hasarlı olup belediyelerimizden güçlendirme ruhsatı alan 9 bina bulunmaktadır. Bu konuda orta hasardan geçiş sürecinde vatandaşlarımızın çok fazla talebi olmadığını veya taleplerin uygun görülmediğini görmekteyiz. Bu bina sahiplerinin de 4'ü kredi kullanmış ve bunlara 11 milyon 600 bin Türk lirası kredi desteği sağlanmıştır. Gerek yıkım ve hasar tespit çalışmaları gerekse hak sahipleri sonuçlarına itiraz etmek isteyen bin 665 vatandaşımız idare mahkemelerine başvurmuştur.
“ŞANLIURFA’DA HAK SAHİBİNİN ÜZERİNDE BİR RAKAMDA KONUT İHALESİ YAPILDI”
İlimizde konut hak sahibi olan kişi sayısı 9 bin 568. Ancak ihalesi yapılan konu sayısı daha fazladır. Merkez mahallelerimiz için yani il merkezi ve dış ilçelerimizin merkezlerinde 12 bin 69 konut ihalesi gerçekleştirildi. TOKİ Başkanlığı tarafından ihaleler yapıldı ve kırsalda ise 710 betonarme bin 852 hafif çelik olmak üzere toplam 14 bin 632 konut ihale edildi. Yaklaşık 5 bin fazla konut yapımı gerçekleşecek. Bu da hükümetimizin, Cumhurbaşkanımızın önderliğinde hak sahibi sayısının neredeyse üçte bir fazlası konut imalatı Urfa'da gerçekleştiriyoruz.
“TÜM İLÇELERDE İHALELER GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Akçakale ilçemiz hariç bütün ilçelerimizde hak sayısından fazla konut yapımı ihalesi yapılmış durumdadır. Eyyübiye, Birecik, Karaköprü 3. etap konutlar da tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmiş durumdadır.
Eyyübiye ilçemizde 3 etapta 3 bin 202 konut ihalesi yapılmıştır, 5. etap bin 421, 6. etap 3 bin 637, 7. Etapta ise bin 418 konut bulunmaktadır.
Karaköprü ilçemizde ise 4 etapta toplam 2 bin 738 konutun ihalesi yapılmıştır. Bunların 1. etapta bulunan 733 konutun her türlü imalatı tamamlanmış, su bağlanması müteakip bu ay içinde konutların teslimi de yapılacaktır. Diğer 3 etapta bulunan konutlar ise sosyal konut kapsamında değerlendirilecektir. Birecik'te 534 konut ihale edilmiştir. Bunların da hepsi tamamlandı ve burada da hayat başladı. Hak sahibi sayısı fazla olduğundan ilave 624 konutun da ihalesi yapılarak yapımına başlandı ve bu yılsonunda tamamlanması planlanmaktadır.
“YAPIMI TAMAMLANAN KONUTLARDAKİ TÜM SOSYAL DONATILAR TALEP ÜZERİNE YERİNE GETİRİLDİ”
Vatandaşlarımızı konut tesliminden sonra da bütün kurumlarımız bizzat yerinde ziyaret ederek taleplerini alıyoruz. İhtiyaçları doğrultusunda çözüm yollarında oluşturuyoruz. Buralarda belediyelerimizin destekleriyle ekmek büfesi, toplu ulaşım hizmeti, çevre temizliği gibi Şehircilik hizmetleri de artık yapılmaya başlandı.
Yerleşim sayısı henüz istenilen seviyede değil. Çünkü okulların kapanması ve havaların ısınması bekleniyor anladığımız kadarıyla ama teslim edilen konutlarda bütün hizmetlerin sağlanması hususunda eksiklik bulunmamaktadır. AFAD konutlarında yaşayan çocuklarımızı bu hafta sonu oynanan Şanlıurfaspor İstanbulspor maçına da götürerek onların da böyle bir sosyalleşmesine katkı sağlandı.
Diğer ilçelerimizde yapılan konutların inşaatı da büyük hızla devam ediyor. Tüm bunlar çok etkileyici bir tablo. Bütün ilçelerimizi görüyoruz ve hızlı bir inşaat süreci var. TOKİ'nin tecrübesi ile depremde de test edilen güvenli konut politikası devam ediyor. En geç Aralık 2025 tarihinde bu konutların hak sahiplerine teslimi planlanmaktadır.
“2 BİN 562 KONUTUN YAPIM SÜRECİ DEVAM EDİYOR”
İlimizde kırsal mahallelerimiz için 710 betonarme, bin 852 hafif çelik imalatı olmak üzere 2 bin 562 konutun da yapım süreçleri devam ediyor. 29 mahallemizde yapılan toplu alanda inşa edilen betonarme konuttan imalatları tamamlananlar hak sahiplerine teslim edildi. 34 mahallemizde 345 toplu alanda imal edilen konut ile yıkılan konutların bulunduğu yere inşa edilen tekli konutların da imalatları devam ediyor.
“TÜM KURUMLAR ORTAK KOORDİNASYON IÇERISINDE ÇALIŞIYOR”
Konutların temelinin atılmasından vatandaşlarımıza teslimine kadar geçen sürede kurumlar arası koordinasyon, alt ve üst yapı imalatları, yol, ada içi parke taşı döşemesi, su ve atık su kanalizasyon ile elektrik hizmetleri başta olmak üzere bütün bu alanların adeta hummalı bir çalışma ile konutların bitimiyle birlikte eş zamanlı olarak tamamlanması için büyük gayret gösteriliyor.
Valiliğimizde gerek benim gerekse Vali yardımcımızın başkanlığında 15 günde bir süreci takip ederek sürekli bir koordinasyon içindeyiz. Bu vesileyle ben bu büyük kapsamlı çalışmaları yürüten bütün kurumlarımıza tekrar teşekkür ediyorum. Yani TOKİ, Çevre Şehircilik Bakanlığımız, AFAD Başkanlığımız, yerelde ise belediyelerimiz, ŞUSKİ, elektrik kurumu, yol hizmetleri konusunda YİKOB ve DSİ ile Karayollarının büyük emekleri oluyor.
Kırsalda inşa edilen betonarme konutların su ve bağlantı yolları imalatları Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığımız (YİKOB) tarafından üstlenildi. Konutların bağlantı yolları Büyükşehir Belediyesi Kırsal Daire Başkanlığı tarafından yapılıyor. Hepsine teşekkür ediyoruz.
İçme suyu bağlantıları yine ŞUSKİ tarafından yapılıyor. Elektrik imalatları Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz tarafından DEDAŞ ile birlikte AFAD Başkanlığımız tarafından gönderilen ödeneklerle yapılmaktadır.
“BUGÜNE KADAR 7 BİN 503 KONUT TESLİM EDİLDİ”
İlkini 7 Şubat 2024 tarihinde Cumhurbaşkanımız ve bakanlarımızın teşrifleri ile gerçekleştirilen kura çekilişlerimizi 24 Ocak’ta yaptık. Anahtarlarını alan vatandaşlarımızın sevinçlerine ortak olduk. Bugüne kadar yapılan kura çekilişleri ile ilimizde 7 bin 503 konut vatandaşlarımıza teslim edilmiştir.
Depremin ilk gününden bugüne kadar sürecin liderliğini yapan ve vatandaşımızın sürekli yanında olmamız adına bizi talimatlandıran, gerekli bütçeleri transfer eden, bütün bu süreçleri 11 ilde aksamadan yürüten, o koordinasyonu sağlayan başta Sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan beyefendi, bakanlarımız, İçişleri Bakanımız, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız ve diğer katkı sağlayan bütün yatırımcı kuruluşlarımıza, kaymakamlarımız, Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyelerimiz, TOKİ İdaremiz, Çevre Bakanlığı'na bağlı özellikle Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü, Karayolları Bölge Müdürlüğü, AFAD İl Müdürlüğümüz, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüz, DEDAŞ, Telekom ve Valiliğimize bağlı Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığımız ve yine sayamadığımız pek çok kurum ve kuruluş ile destek sağlayan bütün birimlerimiz ve hem de merkezde hem de kırsalda yapılan konutların inşaat süreçlerinde çalışan yüklenici firmalar ile çalışanlarından Allah razı olsun diyoruz. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz ve genel olarak baktığımızda da ilimizde sürecin gayet başarılı istikrarlı ve hiçbir kesintiye uğramadan devam ettiğini ben açıklıkla il Valisi olarak söyleyebiliyorum.
Kurumlardan dönüşler itibariyle gerek AFAD gerek TOKİ, Çevre Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığımızla yaptığımız görüşmelerde Şanlıurfa’da bu konudaki yaraların sarılması sürecinde, deprem sonrası faaliyetlerde gerek yeni yapım süreçleri gerek mevcut eski binaların yıkım süreçlerinde gayet iyi bir performansı var. Hatta en son Çevre Şehircilik Bakanımız geldiğinde bir değerlendirme imkânımız olmuştu. Kendileri de bizlere ‘Şanlıurfa'da sürecin başından beri hiçbir sorun yaşamadık. Her şey akıcı bir şekilde ilerledi’ cümlesi oldu. Bu da ilimiz adına, bizler adına da mutluluk verici bir tablo.
“TÜRKİYE’NİN BİRLİK VE BERABERLİĞİ TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLDU”
Acımız büyük, unutulmaz bir Asrın Felaketini yaşadık. Bu afetin dayanma gücü maalesef çok zordu. 11 ilimiz etkilendi. Ama büyük bir devlet olmanın ve her zaman birlik ve beraberlik içerisinde hareket edebilmemiz sayesinde hakikaten bu birlikteliğin sonuçlarını hep birlikte görmüş olduk. Türkiye'nin bütün şehirleri birlik ve beraberlik içerisinde büyük depremden etkilenen illerin yardımına koştu. Gerçek bir danışmanın ne olduğunu bütün dünyaya gösterdik. Tekrar bütün vatandaşlarımızı rahmetle yâd ediyoruz. Yüce Allah'ım bir daha ülkemizde böyle acılar yaşatmasın diyoruz.”
DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLER DUALARLA ANILDI
Vali Şıldak’ın değerlendirmesinin ardından toplantı, Şanlıurfa Müftüsü Ramazan Tolan’ın büyük depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için dua edilmesi ve basın mensuplarının sorularının cevaplandırılması ile tamamlandı
Kaynak: HABER MERKEZİ
0 Yorum