RAMAZANDA YAŞADIĞINIZ KABIZLIK SORUNUNU ÖNEMSEYİN

 


Kabızlık, bağırsak hareketlerinde yavaşlama sonucu oluşan ve sık görülen bir sorundur. Bunun sonucunda çıkan dışkı çok sert ya da çok küçük olabilir. Ayrıca tuvalet yaparken zorlanma hissi de mevcuttur. Haftada üç seferden az dışkılama ihtiyacı duyulması kabızlık olarak adlandırılır.

Kabızlık bazı ilaçların yan etkisi sonucu ortaya çıkabileceği gibi beslenme tarzına bağlı olarak da oluşabilir. İftarda çok ve hızlı yemek yerseniz, kabızlık başta olmak üzere pek çok sindirim sistemi rahatsızlığına da zemin hazırlayabilirsiniz. 
Ramazan’da kabızlıktan korunmak için neler yapılması gerektiği hakkında Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersin Rasim Arslan şu önerilerde bulundu,
  Ramazan ayında da sık sık karşılaştığımız kabızlık durumu hakkında bilgiler aktarmaya çalışacağım. 
Kabızlık kişinin sert dışkılaması dışkılama esnasında zorlanması veya haftada üçten daha az sayıda dışkılamaya çıkması olarak tanımlanabilir. Kabızlığın en sık sebebi kişinin yaşam tarzındaki değişikliklerdir. Özellikle su tüketiminin az olması, kış aylarında 1,5 litrenin altında, yaz aylarında ise 2,5 litrenin altında su tüketimi, lifli gıdalardan, sebze ve meyveden bakliyatgillerden, zeytinyağlı yiyeceklerden az tüketilmesi, facefood, et, kebap gibi proteinden zengin gıdaların sık tüketilmesi diyet amacıyla karbonhidrattan fakir diyetlerin tüketilmesi, onun dışında hastaların yaşlılık, uzun süre, yatalak kalma gibi hareketsiz durumlar, gebelik ve aşırı kilo alımı gibi durumlar kabızlığın en sık sebeplerindendir.
Bunun dışında geçirilmiş mide ve bağırsak ameliyatları, tiroit bezinin az çalışması, şeker hastalığı, birtakım kalp ilaçlarının fazla tüketilmesi veyahut bağırsaktaki kitle gibi durumlarda kabızlığın sebeplerindendir.
Kabızlığı nasıl tedavi edebiliriz? 
 Özellikle su tüketimi, lifli gıdalarla beslenme ve hareket bizim için çok önemli. Bunun dışında sıkça yapılan hatalardan da bahsetmek istiyorum. Kişilerin kendi başlarını eczaneden ilaç alması, aktarlardan toz veya bitkisel ürünleri fazla tüketmesi ilerde daha büyük problemlerle karşı karşıya kalmamıza sebep olmaktadır. Eğer ki su tüketiminin iyi olması, lifli gıdalarla beslenmenin yeterli olması veya hareketin yeterli olması gibi durumlar sonucunda hala kabızlık devam ediyorsa lütfen bir hekime başvurunuz. Herkese sağlıklı günler dilerim ”dedi.


sondakika, gündem, haber

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

İletişim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by İmza Bilgi Teknolojileri