BİLGİN: TÜRK DEVLETİ, EYT SORUNUNU ÇÖZDÜ

 

Bakan Bilgin, 7 bin 500 TL ve üzerinde emekli maaşı alanların ücretlerinde yapılacak iyileştirme ile ilgili düzenlemeyi Temmuz ayında yapacaklarını duyurdu.

En düşük emekli aylığının 5 bin 500 TL’den 7 bin 500 TL’ye çıkarılması ile ilgili düzenlemeye ilişkin sorulan soru üzerine Bakan Bilgin, şu bilgileri paylaştı:

“Kamu çalışanlarımızın ve emeklilerimizin ücretleriyle ilgili 6 ayda bir düzenleme yapıyoruz. Ocak ayında 5 bin 500 TL olan emekli aylığını şimdi 7 bin 500 TL yaptık. Temmuz ayında sadece en düşük ücretlileri değil 7 bin 500 TL’nin üzerinde maaş alan emeklilerle ilgili düzenlemeyi yapacağız. Oranları farklılaştıracağız. Toplamda 15 milyon emeklimiz var, 7 bin 500 TL ve üzeri alanların sayısı yaklaşık 9 milyon, 6 milyon insan da bununla ilgili düzenlemeden etkilenecek.” 

“Türk Devleti, EYT Sorununu Çözdü”

EYT çalışmalarının süreci ile ilgili bilgileri paylaşan Bilgin, “EYT platformları ile görüştüm, taleplerini dinledim. Farklı grupları dinledim. Bir haksızlık vardı ve o haksızlığı görmemek mümkün değildi. Haksızlık şu; 8 Eylül 99’dan önce işe başlamış olanlar o tarihten sonra 8 Eylül 99 tarihinde çıkarılan bir kanunla sahip oldukları emeklilik haklarını kaybetmiştir. Diyorlar ki, evet o hak gerçekleşmiş bir hak değil, çünkü henüz emekliliğin diğer şartlarını yerine getirmedik. Ama şartlardan bir tanesini kaybediyoruz. Yaş sınırı geliyor, 58 yaş, 60 yaş vs. diye kademelendirilmiş. Bunu bakan olmadan, üç sene önce incelemiştim. Bununla ilgili bir çalışma yaptım. Sayın Cumhurbaşkanımıza izah ettim” diye konuştu.

EYT ile ilgili çalışmaları Sosyal Politika Başkan Vekiliyken yaptığını hatırlatan Bakan Bilgin, “Bakan olduktan sonra da konuyu inceledik. Eski SGK sisteminde elle tutulmuş kayıtlar vardı. Dosyalara girmiş, ne zaman işe sigortalı başlamışsınız, sonra memur olmuşsunuz, sonra ayrılmış kendi işinizi kurmuşsunuz ya da esnaf olmuşsunuz bunların birleştirilmesi lazım. Sayıları kaç kişi belli değil. Önce bunlarla ilgili bir çalışma yaptık. Uzun sürmesinin sebebi de tam sayıyı bulmak içindi. Netice itibarıyla bu sayıları bulduk, çalışmamızı bitirdik. Bu çalışmanın ekonomik maliyeti ne olur? Onun hesabını yaptık ve çalışmayı tamamladıktan sonra bu hakkın verilmesi gerektiği konusunda Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Sayın Cumhurbaşkanı da bu konuda kararını verdi ve bu sorunu çözdük. Türk Devleti bu sorunu çözdü” ifadelerini kullandı.

“Deprem Bölgesindeki Vatandaşlarımıza EYT’de Öncelik Verildi”

EYT başvurularında önceliği deprem bölgesine verdiklerinin altını çizen Bakan Bilgin, şöyle devam etti:

Deprem bölgesinden müracaat edenlere öncelik verdik. Onların tamamı maaşını almıştır. Şimdi müracaat edenlerin ise bir milyonuna yakını maaşlarını aldı. Alamayanların da hiçbir kaybı yok. Çünkü her gün müracaat sırasına, prim gün sayılarını doldurma sürelerine göre işlem yapılıyor. Normal zamanda ayda yaklaşık 30 bin kişiye emeklilik bağlanıyordu şimdi biz bu rakamı 120-130 bine çıkardık. SGK personelimiz gecelerini gündüzlerine katarak çalıştılar. TBMM de onlara çok güzel bir jest yaparak, fazla mesailerini arttırdı. Gecikenler de hiç endişe etmiyorlar çünkü ücretlerini 1 Nisan’dan itibaren birikmiş olarak alacaklar. Mayıs ayında bütün EYT’liler kendileriyle ilgili yanıtı alacaklar. Bir milyon 700 bin civarında müracaat sayısı var, bunların bir kısmının prim gün sayıları eksik, diğer şartları tutmuyor. Biz yaş şartını kaldırdık. Çok hızlı bir şekilde cevap veriyoruz. EYT’de bir sorun yok. Gecikmiş olan da gecikmiş olarak birikmiş parasını alacak. Onun için kimse dert etmesin.”

“Küçük İşletmelerin Emeklilikte Prim Gün Sayısı İle İlgili Hazırlığımızı Yaptık”

Deprem bölgesi başta olmak üzere, çeşitli yerlerde görüşmeler yaptığına değinen Bilgin, “İş adamlarıyla, tüccarlarla, çiftçi odalarıyla görüştüm. Meclis açıldığı zaman çözülmek üzere önümüzde bekleyen dosyalardan birisi bütün teknik çalışmasını yaptığımız konu mikro işletmeler konusu. Esnafın, küçük tüccarın, çiftçinin prim gün sayıları çok yüksek. Yanında az sayıda kişi çalıştıran küçük işletmeleri büyük işletme sahipleri gibi değerlendirmek çok yanlış.

Biz belli bir ölçeğin altında olan küçük işletmeleri, yanında beş kişi veya daha az insan çalıştıranları ayrı bir kategoride ele alarak onların prim gün sayılarını emekçilerle aynı sayıya getirmenin hazı


sondakika, gündem, haber

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

İletişim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by İmza Bilgi Teknolojileri