CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ’NİN İKİNCİ TUR OYLAMASI BU ADIMLARLA GERÇEKLEŞECEK

 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), CumhurbaÅŸkanı Seçimi'nin ikinci turunda seçmenlerin oy kullanırken dikkat etmesi gereken noktaları açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) BaÅŸkanlık binasında 28 Mayıs'ta gerçekleÅŸtirilecek CumhurbaÅŸkanı Seçimi'nin ikinci turu için temsili olarak kapalı oy verme kabinleri kurularak, oy verirken dikkat edilmesi gereken noktalar açıklandı.

Oy verme süresi

28 Mayıs 2023 Pazar günü oy verme süresi tüm yurtta 08.00-17.00 saatleri arasında olacak. Oy vermenin bitiÅŸ saati geldiÄŸi halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu baÅŸkanı bunları saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek. Yüksek Seçim Kurulunun belirlediÄŸi bitiÅŸ saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.

Oy verme sırası

Oy verme günü sandık başına gelen seçmenler, sandık kurulu önüne kurul baÅŸkanı tarafından sıra ile birer birer alınacak. Gebeler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını verebilecek. YaÅŸlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilecek. Bu seçmenlere yardım eden seçmenin de öncelikle oy kullanmasına izin verilecek. Görevlendirilen güvenlik güçlerinin de bekletilmeden oy kullanmalarına imkan saÄŸlanacak.

Seçmenin kimliÄŸinin tespitinin yapılması

Sandık başına gelen seçmen. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soÄŸuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliÄŸini tereddütsüz ortaya koyan resimli resmi nitelikteki belgelerden birini baÅŸkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak. Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliÄŸinin tespitinde geçerli olmayacak. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiÅŸ nüfus kayıt örneÄŸini ibraz etmesi ÅŸart olacak.

Oy verme işlemi esnasında neler olacak?

Görevli üye tarafından seçmenin adı sandık seçmen listesinde bulunduktan sonra seçmene oy kullandırılacak. BaÅŸkan, kanuna uygun biçimde hazırlanmış ve mühürlenmiÅŸ oy zarfı ile birleÅŸik oy pusulasını hiçbir tarafında herhangi bir iÅŸaret bulunmadığını ve arkasının sandık kurulu mührü ile mühürlü olduÄŸunu, kurul üyelerine, müÅŸahitlere ve seçmene gösterdikten sonra “TERCÄ°H” veya “EVET” mührünü seçmene vererek kapalı oy verme yerini gösterecek.

BaÅŸkan tarafından seçmene kapalı oy verme yerine girmeden önce birleÅŸik oy pusulalarında tercih ettiÄŸi cumhurbaÅŸkanı adayı bölümden dışarı taşırmamak suretiyle “TERCÄ°H” veya “EVET” mührünü basması, “TERCÄ°H” veya “EVET” mührü dışında herhangi bir yerine imza atmaması veya iÅŸaret koymaması, aksi halde oyunun geçersiz sayılacağı, birleÅŸik oy pusulasını düzgün bir ÅŸekilde katlayıp zarfa koyması ve yapıştırması gerektiÄŸi açıklanacak. Seçmene cep telefonu, fotoÄŸraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleÅŸme saÄŸlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesinin yasak olduÄŸu ve cezasının bulunduÄŸu, bu tür cihazlar varsa oy verme iÅŸlemi bittikten sonra iade edilmek üzere bırakılması gerektiÄŸi söylenecek.

BirleÅŸik oy pusulaları verildikten sonra hata veya baÅŸka bir neden ileri sürülerek yeni bir birleÅŸik oy pusulası verilemeyecek.

Zarf ve birleÅŸik oy pusulasını alan seçmenin oyunu kullanmadan önce danışmak veya görüÅŸmek amacı ile baÅŸka bir yere gitmesine veya sandık çevresinde baÅŸka bir kimse ile görüÅŸmesine izin verilmeyecek.

Engelli seçmenlerin oy kullanması

Sandık kurulu baÅŸkanı tarafından görme engelli seçmenlere Yüksek Seçim Kurulunca oy pusulalarına uygun olarak hazırlanan ÅŸablon ile oylarını kullanabilecekleri hatırlatılacak. Talep etmeleri halinde oy pusulası sandık kurulu baÅŸkanÄ


sondakika, gündem, haber

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

Ä°letiÅŸim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by Ä°mza Bilgi Teknolojileri