SAVUNMA SANAYİİ İHRACATI 6 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK

Gelişen durumlara göre bu rakamın da üzerine çıkılabileceğine dikkat çeken Demir, “2023 yılı ihracatımız için 2022 rakamlarımızı beklediğimiz ölçüde yakaladık. Duruma bağlı olarak 6 milyardoları gözümüze kestirdik, çok daha üstü de olabilir. İlk çeyrekten sonra rakamlar biraz daha netleşecek” dedi.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, savunma sanayiinde hem gündemi değerlendirdi hem de 2023 yılı hedeflerini anlattı. Teknopark İstanbul'da düzenlenen toplantıda ekonomi basınıyla bir araya gelen Demir, 2023 yılında savunma sanayiinde 6 milyar dolarlık ihracatı yakalayacaklarını açıkladı. Demir, ayrıca 2023 yılında milli muharip uçağının hangardan çıkacağını ve jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET'in ilk uçuşunu gerçekleştireceğini söyledi. Demir, bu yılda Bayraktar Kızılelma'nın çeşitli uçuş manevra testleri ve mühimmat entegrasyonlarının gerçekleştirileceği bilgisini verdi.

“6 milyar dolar ihracatı gözümüze kestirdik”

Savunma sanayiinde 2022 yılında 4,4 milyar dolarlık rekor ihracat rakamı geliştirilecek. 2023 yılı ihracat hedeflerini paylaşan Demir, “2023 yılı ihracatımız için 2022 rakamlarımızı beklediğimiz ölçüde yakaladık. Duruma bağlı olarak 6 milyarı gözümüze kestirdik, çok daha üstü de olabilir. İlk çeyrekten sonra rakamlar biraz daha netleşecek” açıklamasını yaptı.

“Savunma sanayii zincirleme reaksiyon oluşturma ve eşik atlama sürecinde”

“Türkiye Yüzyılına girdiğimiz bu ilk günlerde gururla söylüyoruz ki; her alanda atılımların yaşandığı son 20 yılda en büyük hamlelerden birini savunma sanayii yaptı” diyen Demir, “Savunma sanayiimiz bugün güçlenen Türkiye'nin yükselen yıldızı haline geldi. Zincirleme reaksiyon oluşturma ve eşik atlama sürecinde olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde Mayıs 2004'te yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesinde alınan kararlarla artık savunma sanayiinde dış alım yerine yerli ve milli projeler dönemi başladı. Bu projelerin koordinasyonunu yürüten Savunma Sanayii Müsteşarlığının önce 2017'de Cumhurbaşkanlığına bağlanması, ardından 2018'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle beraber Savunma Sanayii Başkanlığı olarak yapılanması bu alandaki ivmeyi daha da artırdı. Yerli ve milli savunma sanayiindeki dik duruş ve kararlılık, ambargolara karşı da kendi projelerimizi hızlandırdı. Milli çıkarlarımızı koruma noktasında yapılacak harekat ve operasyonlar konusunda da kimseden müsaade almadan, kimsenin ürün ambargosuna maruz kalma riski taşımadan icraatlarımızı yapabilir hale geldik ve bunu artıracağız” diye konuştu.

“İnsansız hava araçlarında artık dünyanın en iyi ürünlerini üretiyoruz”

İnsansız hava araçlarında artık dünyanın en iyi ürünlerinin Türkiye'de üretildiğine dikkat çeken Demir, “Savunma sanayii sektöründe, 2000'e yakın firmamız var. Ülkemize ekonomisine en yüksek katkıyı veren sektörlerden biri haline geldi. Bu kapsamda yürütülen 750'yi aşkın sayıda proje ve diğer ilgili faaliyetlerin sonucunda gelinen noktada yıllık 10 milyar doları aşkın sektör cirosu ve yıllık 4 milyar 400 milyon dolarlık rekor ihracat tutarına ulaşıldı. İnsansız hava araçlarında artık dünyanın en iyi ürünlerini üretir ve kullanır haline geldiğimiz gibi bu ürünlerin kullanım konsepti, harekat alanındaki uygulamaları açısında da Türkiye'nin eriştiği kabiliyet başka hiçbir ülkeyle kıyaslanamayacak seviyeye geldi” şeklinde konuştu.

“Kızılelma'nın manevra testleri, mühimmat entegrasyonu ve atış testleri yapılacak”

2022 yılında muharip insansız hava aracı Kızılelma'nın beklenenden önce ilk uçuşunu gerçekleştirdiğini hatırlatan Demir, “Bundan sonra manevra testleri, mühimmat entegrasyonu ve atış testleri gibi bir dizi faaliyetle yoluna devam edecek ve hizmete girmek için gün sayacak” dedi.

“Tayfun füzesinin kendi içerisinde bir süreci var”

Savunma sanayiinde dikkat çeken ürünlerden Tayfun füzesinin kendi içerisinde bir süreci bulunduğunu kaydeden Demir, “Daha sonraki adımlarımızda 2022 yılında gösterilen başarının yeni örneklerini 2023 yılında da görmeyi planlıyoruz” dedi.

“KTJ3200 Turbojet Motorunu teslim ettik”

Savunmada öne çıkan gelişmeleri anlatan Demir, “İlk tank ihracatımızı KAPLAN MT orta sınıf tankıyla Endonezya'ya gerçekleştirdik. Ortak proje olan bu tankın bir kısmı Türkiye'de bir kısmı da Endonezya'da üretilecek.

Dünyada sınıfının en iyisi diyebileceğimiz PARS 6x6 Mayına Karşı Korumalı Araçlarımızı, ayrıca modernize ettiğimiz ilk Zırhlı Muharebe Araçlarımızı da envantere aldık. SOM ve ATMACA füzelerinde kullanılacak bizi yabancı bağımlılığından kurtaracak, KTJ3200 Turbojet Motorunu teslim ettik ve seri üretimine başladık. Bu motorun ileri versiyonu için çalışmaları başlattık” dedi.

“Aviyonik modernizasyonu tamamlanacak ilk F-16'ları teslim alacağız”

Milli Muharip uçağımızı hangardan çıkışını ve jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET'in ilk uçuşunu 2023 yılında göreceğiz. Muharip İnsansız Savaş Uçağımız Bayraktar Kızılelma'nın çeşitli uçuş manevra testleri ve mühimmat entegrasyonları gerçekleştirilecek. ANADOLU gemisine konuşlandıracağımız Bayraktar TB3 SİHA ilk uçuşunu yapacak. Özgür Projesi kapsamında aviyonik modernizasyonu tamamlanacak ilk F-16'ları teslim alacağız. Önümüzdeki günlerde ilk kez AKINCI'ya entegre edeceğimiz AESA burun radarı daha sonra F-16'la


HABER,GÜNDEM,UÇAK,ÇİP,SAVUNMA SANAYİ

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

İletişim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by İmza Bilgi Teknolojileri