GENÇ ÇİFTÇİLERE VERİLECEK HİBE DESTEĞİ 250 BİN LİRAYA ÇIKARILACAK

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bakanlığın Söğütözü Yerleşkesi'nde medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle 2022 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmada tahıl koridoru krizinin aşılması noktasında Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kilit rol oynadığını belirten Kirişci, “Bugün itibarıyla tahıl koridorundan 633 gemiyle 16,9 milyon ton tahıl ve gıda ürünü taşınmıştır. Bu tahılın, yüzde 54'ü Avrupa ülkelerine, yüzde 28'i Asya ülkelerine, yüzde 12'si Afrika ülkelerine, yüzde 6'sı Orta Doğu ülkelerine ulaşmıştır. En az gelişmiş ülkelere giden tahılın oranı ise sadece yüzde 5,4'tür” dedi. Kirişci, dünyanın 2022 yılını gıda arzında aksamalarla geçirdiğini kaydederek, Türkiye'de temel gıda ürünlerinde bulunurluk sıkıntısı yaşanmadığını söyledi.

2022 yılında çiftçilere 40 milyar lira destek

Tarımın stratejik bir sektör olduğunu ve gıda meselesinin bir milli güvenlik meselesi olduğunu vurgulayan Kirişci, “2022 yılında çiftçilerimize 40,4 milyar lira tarımsal desteklemede bulunduk. Bitkisel üretimimizi, 2021 yılına göre yüzde 9,1 oranında artırarak 118,4 milyon tondan 128,6 milyon tona çıkardık ve bu rakamla tüm zamanların üretim rekorunu kırdık. Türkiye üretmiyor diye çığırtkanlık yapanların, eli öpülesi çiftçimizin emeğini görmezden gelenlerin, milletimizi umutsuzluğa sevk etmek isteyen kötü niyetlilerin çabalarının boşa çıktığını dikkatinize sunuyorum” diye konuştu.

2022 yılı tarım ihracatı 30 milyar dolar

Kirişci, Türkiye'nin tarımda net ihracatçı ülke olma özelliğini 2022 yılında da taşımaya devam ettiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Türkiye tarımda net ihracatçı ülke olma hüviyetini, 2022 yılında da taşımaya devam etmiştir. Kasım sonu itibarıyla tarım sektörümüz, 26,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Aralık ayı rakamlarının netleşmesiyle 2022 yılını, 30 milyar dolar civarındaki tarım ihracatıyla kapatmış olacağız. Ayrıca, su ürünleri ihracatımızı 1,5 milyar dolara taşıyarak bu alanda yeni bir rekor kıracağız.

Tarımsal destekleme sisteminde stratejik bir değişiklik yaparak destekleme takvimini öne çektiklerini dile getiren Kirişci, böylece çiftçilerin ekim sürecinde girdi alımlarını olabildiğince kolaylaştırdıklarını kaydetti.

“TARSİM çerçevesinde 276,3 milyar lira tarımsal varlığı sigortalayarak güvence altına aldık”

Bakan Kirişci, şöyle devam etti:

“Bu yıl mart ayında 1 milyon 152 bin çiftçimize ödenmesi gereken 8,6 milyar lira mazot ve gübre desteğimizi, 2022 Kasım itibarıyla kullandırmaya başladık. Mazot ve gübre desteklemeleri, bundan sonra her yıl bu takvim çerçevesinde, yani çiftçimizin desteğe en çok ihtiyaç duyduğu; ekim döneminde ayni olarak, bu zamana kadar nakdi veriliyor ve çiftçi güçlük çekiyordu. Ayrıca Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin verdiği 100 bin lira tutarındaki faizsiz kredi miktarını 200 bin liraya çıkardık. Bunun 100 bin liralık kısmı da mazot ve gübre alımında ayni olarak kullanılabilecek. Çiftçilerimize IPARD Projeleri çerçevesinde 2022 yılında tam 1,8 milyar lira tutarında hibe verdik. Ayrıca, KKYDP Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Programı ile 966 milyon lira hibe verdik. Uzman Eller Projesi ile 101 milyon lira hibe desteği sağladık. TARSİM çerçevesinde 276,3 milyar lira tarımsal varlığı sigortalayarak güvence altına aldık. Üreticilerimize ve yetiştiricilerimize 3,6 milyar lira hasar tazminatı ödedik.”

Türkşeker ve Çaykur'un piyasa fiyatlarındaki dalgalanmayı engellediğini söyleyen Kirişci, bu iki şirketin 2022 yılını operasyonel olarak karla kapattığını açıkladı.


haber,gündem,tarım,çifçi

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

İletişim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by İmza Bilgi Teknolojileri