ÇAVUŞOĞLU: ’İSVEÇ’İN BU ŞARTLARDA NATO ÜYELİĞİNE EVET DEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan temaslarını sürdürüyor Bakan Çavuşoğlu Başkent Budapeşte'de Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin imzaladığı ilk anlaşmanın Macaristan ile dostluk anlaşması olduğunu ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “Bu anlaşmanın 100. yılı olan 2024'ü Türkiye-Macaristan Kültür Yılı olarak kutlayacağız. Şimdiden hazırlıklara başlıyoruz” dedi.

Başbakan Viktor Orban ile görüştüğünü kaydeden Bakan Çavuşoğlu, görüşmenin son deree verimli geçtiğini ve eğitim, konsolosluk gibi birçok konunun ele alındığını sözlerine ekledi.

“Bugün stratejik ortaklık düzeyindeki ilişkilerimizi geliştirilmiş stratejik ortaklık seviyesine çıkarma kararı aldık” diyen Bakan Çavuşoğlu, “Arkadaşlarımız bir taslak metin üzerinde çalışmaya başlayacaklar. Özellikle enerji, ekonomik işbirliğimize ve diğer alanlardaki işbirliğimize ilaveten güvenlik, savunma ve kültürün öncelikli konular olarak bu metinde yer alması konusunda da mutabık kaldık. Bu belgeyi de en kısa süre içinde imzalayacağız. İkili ticaret hacmimiz artıyor. Geçen sene yüzde 13 oranında bir artış oldu. 3.5 milyar dolara yaklaştık. Bu rakamı daha da bu rakamı daha da ileri hedeflere götürebiliriz. Larma ekonomik komisyonu toplantısının önümüzdeki süreçte daha verimli olması için iş forumu dahil her türlü yan etkinliklerle zenginleştirmek istiyoruz” ” ifadelerini kullandı.

Macaristan'da ile olan ekonomik işbirliğinin Afrika'daki projelerle de sürdüğüne dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, “Bazı Afrika ülkelerini, özellikle sağlık alanında, farklı alanlarda önümüzdeki süreçte birlikte desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

“Azerbaycan'da çıkan gazın Macaristan ve bazı Güneydoğu Avrupa ülkelerine ulaştırılması için biz Türkiye olarak her türlü desteği vereceğiz”

Macaristan Dışişleri Bakanının İstanbul Gaz Forumu'na da katılacaklarını teyit ettiğini aktaran Bakan Çavuşoğlu, “Azerbaycan'da çıkan gazın önümüzdeki süreçte çıkartılacak ilave gazın Macaristan ve bazı Güneydoğu Avrupa ülkelerine ulaştırılması için biz Türkiye olarak her türlü desteği vereceğiz. Azerbaycan'la da bu konuda mutabık kaldık. Enerji işbirliğimizi daha da ileride güçlendireceğimize inanıyoruz” açıklamasını yaptı.

“Cumhurbaşkanımız savaşın bitmesi için de gece gündüz çabalarına devam ediyor”

Ukrayna'daki Savaşın göüşmelerde ele alındığını kaydeden Çavuşoğlu, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Özellikle savaşın bir an önce sona ermesi konusunda samimi çaba sarf eden bir ülkeyiz. Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın liderliğinde. Macaristan ve birçok sağduyulu ülke özellikle küresel güney dediğimiz ülkelerin de bir an önce bu savaşın sona ermesi konusundaki temennilerin de taleplerini de biliyoruz. Bize de iletiyorlar. Çabalarımızı daha da arttırmamız gerektiğini söylüyorlar. Savaşın mutlaka bir gün masada biteceğine de inanıyoruz. Çabalarımızı sürdüreceğiz. Fakat bu savaş devam ederken bile aslında diplomasinin işlediğini Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sarf ettiğimiz çaba ve kat ettiğimiz mesafelerle de göstermiş olduk. Bunlardan bir tanesi de Tahıl Anlaşması, esir takası. Aynı şekilde Zaparuca Nükleer Enerji Santrali'nde bir hadisenin, kazanın meydana gelmemesi için Rosatom'la Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı arasındaki diyaloğun tesis edilmesi, birçok bilinen bilinmeyen görüşmeleri sağlamamız Türkiye'nin aslında diplomasinin savaş devam ederken bile işlediğini göstermesi bakımından önemli”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde önemli adımlar atıldığını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, “O nedenle Sayın Cumhurbaşkanımızı Nobel Barış Ödülü'ne aday göstermenizden dolayı dostumuz Atilla Tilki'ye de çok çok teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımız savaşın bitmesi için de gece gündüz çabalarına devam ediyor.

Sürekli iki liderlerde görüşüyor

İlkeli bir tavır sergiliyoruz savaş konusunda. Ama biz bu çabalarımızı devam ettirmezsek savaş daha da uzun sürebilir. Bunun da yansımaları hepimiz için olumsuz olur” ifadelerini kullandı.

“NATO'nun genişlemesini destekliyoruz”

Açıklamaların ardından bası


nato, dış işler, kabul, isveç, dünya,

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

İletişim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by İmza Bilgi Teknolojileri