KALIN: ’TÜRKİYE’DEN KAYNAKLANAN HERHANGİ BİR GECİKME VE OYALAMA SÖZ KONUSU DEĞİL’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO Karargahı'nda İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinin ele alındığı Daimi Ortak Mekanizmasının üçüncü toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, "Türkiye'den kaynaklanan herhangi bir gecikme, oyalama, geciktirme söz konusu değil" dedi.

İspanya'nın başkenti Madrid'de Haziran ayında Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik süreçlerine yönelik imzalanan üçlü memorandum çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizmasının üçüncü toplantısı, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO Karargahı'nda sona erdi. İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakılması ve Türkiye aleyhine protestolar nedeniyle durdurulan ve bugün yeniden başlatılan üçlü görüşmenin ardından toplantıda Türkiye'yi temsil eden Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın basın toplantısı düzenledi. NATO'nun, Türkiye'de meydana gelen depremlerin ardından sağladığı desteklerden bahseden Kalın, "Bugün, Türkiye-Finlandiya-İsveç arasında geçen yıl NATO'nun Madrid Zirvesi'nde imzalanan üçlü mutabakat çerçevesinde tesis ettiğimiz daimi ortaklık mekanizmasının üçüncü toplantısını Brüksel'de NATO karargahında gerçekleştirdik. Heyetimizde Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve bir istihbarat teşkilatından arkadaşlarımız da yer aldılar. Heyetimiz ilk olarak NATO Genel Sekreteri Sayın Jens Stoltenberg ile bir görüşme yaptı. Bu görüşmede, NATO'nun deprem sürecinde Türkiye'ye sağladığı destek ve katkılardan dolayı kendilerine teşekkürlerimizi ilettik. Bundan sonra da özellikle geçici barınma sağlanması konusundaki desteklerinin devam edeceği yönünde de teyidini almış olduk. Bundan dolayı da özellikle NATO Genel Sekreteri'nin bu konudaki çabaları için teşekkür ediyoruz" dedi.

"Toplantının olumlu bir havada geçtiğini ifade edebilirim"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptıkları görüşmede ittifakı ilgilendiren güvenlik risklerini ve Ukrayna Savaşı'nı da ele aldıklarını söyleyen Kalın, "Bu çerçevede, özellikle bu üçlü mutabakat ve mekanizmanın hayata geçirilmesi noktasında muhtemel adımları da birlikte değerlendirme imkanımız oldu. Bildiğiniz gibi bu üçlü mekanizma toplantısını biz aslında yaklaşık 2.5 ay kadar önce yapacaktık. Fakat Kur'an-ı Kerim yakma hadiseleriyle ortaya çıkan yeni süreç neticesinde biz bu toplantıları ucu açık bir şekilde ertelemiştik. Yaklaşık 3 hafta kadar önce NATO Genel Sekreteri'nin Ankara'ya yaptığı ziyarette Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşmesinde bu mekanizmanın tekrar canlandırılması yönündeki ricası üzerine bugün bu toplantıyı gerçekleştirdik. Burada genel olarak toplantının olumlu bir havada geçtiğini ifade edebilirim. Biz özellikle bugüne kadar dile getirdiğimiz Türkiye'nin güvenlik kaygılarının ve beklentilerinin altını bir kez daha hem İsveçli hem de Finlandiyalı mevkidaşlarımızla çizdik. NATO Genel Sekreteri de bu toplantının bir kısmına katıldı ve burada da beklentilerimizi biz açık bir şekilde ifade ettik. Bildiğiniz gibi terörün hiçbir türü arasında ayrım yapmadan her türüne karşı kararlı bir mücadelenin hem bölgesel hem küresel barış için temel bir husus olduğunu baştan beri ifade ediyoruz. Bir Güvenlik İttifakı olarak da Türkiye'nin güvenlik kaygıları aynı zamanda NATO'nun güvenlik kaygılarıdır. Biz nasıl diğer NATO üyesi ülkelerin ve NATO üyesi olmayan müttefik ülkelerin güvenlik kaygılarını ciddiye alıyor ve karşılaştıkları tehditlere derhal amansız ve fakatsız adımlar atıyorsak aynı şekilde müttefiklerimizden ve diğer dost ülkelerden de Türkiye'nin güvenlik kaygıları konusunda benzer adımlar atmalarını beklemek en doğal hakkımız" ifadelerini kullandı.

"Bazı adımlar memnuniyet verici oldu"

Görüşmede, İsveç ve Finlandiya'daki terör örgütü PKK, PYD, YPG ve FETÖ'nün mevcut durumunun değerlendirildiğini belirten Kalın, "Burada geçtiğimiz süre içerisinde atılan bazı adımlar memnuniyet verici oldu. Bazı alanlarda ilerleme sağlandığını kaydettik. Ama tabii ki süreç bitmiş değil. PKK, PYD, YPG, FETÖ ve bunların bir takım paravan örgütleriyle ilgili olarak bu ülkelerdeki çalışmalar bundan sonra da devam edecek. Özellikle terörizmin finansmanı, eleman devşirilmesi, terörizmin propagandasının yapılması ve şiddete teşvik edilmesi yönündeki eylemlerin önlenmesi için gerekli hukuki, adli, idari, istihbarı adımların atılması yönündeki beklentilerimizi ifade ettik. Özellikle İsveç bağlamında bildiğiniz gibi geçen yıl yapılan anayasa değişikliği çerçevesinde İsveç hükümeti yeni bir terörle mücadele yasası hazırladı ve bunu da bugün kendi hükümetleri resmen kabul etti. Belli süreçleri tamamlamak suretiyle ve bunun bizim açımızdan tabii ki memnuniyet verici bir durum olduğunu ifade ettik. Bu yasayla birlikte terörle mücadelede daha etkin bir konumda olacaklarını da İsveçli mevkidaşlarımız zaten dile getiriy


sondakika, gündem, haber

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

İletişim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by İmza Bilgi Teknolojileri