BAKAN BOZDAĞ: (FAHİŞ KİRA ARTIŞLARI) ’HAPİS CEZASI OLABİLİR’

 

 

FahiÅŸ fiyat artışlarıyla ilgili yaptırım getirmek için yasal düzenleme yapılacağını vurgulayan Bakan BozdaÄŸ, ''Yeni dönemde bunu yaptırıma baÄŸlayarak bu konudaki kararı etkin bir ÅŸekilde uygulayacağız. Yüzde 25 artış sınırı süresi uzatılacak. Biz üç alternatif hazırladık. Hapis cezası olabilir. Adli para cezası olabilir. Ä°dari para cezası öngörülebilir. Ä°dari para cezası olursa kabahat olur. O ayrı bir kanunda düzenlenmesi gerekir ama diÄŸerleri Türk Ceza Kanunu'nda'' dedi.

Åžanlıurfa'da tarihi Göbeklitepe'de bir televizyon programında canlı yayınına katılan ve gündeme iliÅŸkin soruları yanıtlayan Adalet Bakanı BozdaÄŸ, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. BozdaÄŸ, Millet Ä°ttifakı'nın Osman Kavala ve Selahattin DemirtaÅŸ'ı serbest bırakacağı vaadinin sorulması üzerine hukuk devletinde hiçbir siyasetçinin serbest bırakma yetkisine sahip olmadığını dile getirdi. Türkiye'nin bir hukuk devleti olduÄŸunu, yargının da bağımsız ve tarafsız olduÄŸunu hatırlatan Bakan BozdaÄŸ, “Hiç kimse yargı görevi yapanlara emir, talimat veremez, tavsiye ve telkinde bulunamaz ve genelge, yönerge gönderemez. Hiç Meclis'te bu konuda görüÅŸme dahi yapılamaz. Ama buna raÄŸmen CHP'nin grup toplantıları hatta diÄŸer muhalif partilerin toplantıları adeta mahkeme salonlarına dönüp bazı insanları suçlayan, yargılayan, cezalandıran bir mahkeme salonu gibi. Hatta Meclis Genel Kurulu'nda da maalesef kendini hakim, savcı yerine koyanları gördük. Sayın KılıçdaroÄŸlu hatta diÄŸer liderler de aynısını yapıyor. Ä°simlerini vermeyeyim. ‘Biz gelince adil davranacağız. Savcılar harekete geçecek. Åžunları serbest bırakacağız, bunları serbest bırakacağız.'

Ben ÅŸimdi soruyorum hani Türkiye hukuk devletiydi? Hukuk devletinde, siyasetçi kimi serbest bırakabilir? Öyle bir yetkisi var mı? Yok. Hani yargı bağımsızdı. Åžimdiden müdahale ediyor. Åžimdi Sayın KılıçdaroÄŸlu'na soruyorum siz hakim misiniz? Siz Yargıtay mısınız, Danıştay mısınız, Anayasa Mahkemesi misiniz yoksa yargı görevi yapan biri misiniz? Siz nasıl kimi serbest bırakacaksınız? GeldiÄŸimiz günün ertesi günü ÅŸu çıkacak, bu çıkacak bunların açıklamasını yapıyor. O zaman de ki baÅŸka bir ÅŸey yapacağız biz. Onu söyleyemiyor yüreklice. Oradan baÅŸka ÅŸey söylüyor. Bu hukuk devletine inanmadıklarını, iktidar imkanları olursa Allah vermesin hukuku nasıl ayaklar altına alıp çiÄŸneyeceklerini, yargıya nasıl müdahale edeceklerini, ÅŸimdiden ilan etmelerinden baÅŸka hiçbir anlam taşımıyor. Onun için bunların hukuk devleti anlayışları da laftan öte gitmeyen bir anlayıştır” ifadelerini kullandı.

Süre uzatılacak

Kira artışlarıyla ilgili sorular soru üzerine kirada yüzde 25 artış sınırı süresinin uzatılacağını, fahiÅŸ kira artışlarına yaptırım getirilmesine yönelik de CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın talimatıyla çalışma yapıldığını açıklayan Bakan BozdaÄŸ, konuÅŸmasına ÅŸu ÅŸekilde devam etti:

“Sayın CumhurbaÅŸkanımızın açıklamaları bizim için talimattır. O açıklaması bizim seçim çalışmalarımız, seçim stratejimiz millete dönük taahhütlerimiz bakımından da son derece kıymetlidir. Çevre Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanımız Sayın Kurum da bu konuda açıklama yaptı. Åžimdi biz de Adalet Bakanlığı olarak burada ne yapabiliriz? Bunun üzerinde biz de hazırlıklarımızı yapmış durumdayız. Seçimden sonra inÅŸallah bu konuda ikinci bir adımın atılacağını Beyefendi de beyan etti. Biz de onun altyapısını kendimizce hazırladık. Åžimdi bu süre bir defa uzatılacak.”

“Kira ve tüketim maddelerindeki fahiÅŸ artışlarla ilgili yasal düzenleme yapılacak”

Ayrıca fahiÅŸ fiyat artışlarıyla ilgili yaptırım getirmek için de yasal düzenleme yapılacağını vurgulayan Bakan BozdaÄŸ sözlerine ÅŸöyle devam etti:

“Ayrıca bir yaptırım getirme durumu söz konusu. Siz bir ÅŸeye ÅŸunun üstüne çıkamazsınız dediniz. EÄŸer ona bir müeyyide koymazsanız çıktığı zaman iÅŸte sadece hukuk davasının dava konusu ederseniz o dava sizin lehinize sonuçlanabilir. Ama bir müeyyidesi olmazsa onu göze alabilir insanlar. Fakat müeyyide olursa neyi kastediyorum? Hapis cezası ya da adli para cezası ya da idari para cezası gibi bir müeyyideyle, müeyyidelendirildiÄŸi takdirde o zaman insanlar bu yasaÄŸa, bu kurala uyma konusunda daha özenli davranırlar. Åžimdi burada bir yandan sürenin uzatılması, bir yandan da fahiÅŸ kira artışlarını yani haklı bir neden olmadan, piyasadaki, piyasa koÅŸullarına aykırı bir biçimde sırf fahiÅŸ kazanç elde etmek sebebiyle daha doÄŸrusu haksız kazanç elde etmek maksadıyla buna giriÅŸiyorsa bunu kanun, bir yaptırıma baÄŸlayabilir. Fiyatları etkileme maddesi var. FahiÅŸ fiyat 237'nci madde Türk Ceza Kanunu. Biz orada bir 237/a diye bir yeni madde ihdas ederek burada bu gibi konular sadece kirada deÄŸil, bunun içinde baÅŸka da özellikle tüketim maddeleriyle ilgili de bazı deÄŸerlendirmelerimiz var. Dünya örneklerini de biz inceleyerek, Türkiye'de de bakarak bu piyasada girdilerde hiçbir artış olmadÄ


sondakika, gündem, haber

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

Ä°letiÅŸim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by Ä°mza Bilgi Teknolojileri