MERKEZ BANKASI SEÇİM ÖNCESİ SON FAİZ KARARINI AÇIKLADI

 

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), CumhurbaÅŸkanlığı seçimi öncesinde son faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. PPK, en son geçtiÄŸimiz Åžubat ayında faizi 50 baz puan indirerek yüzde 8,5 seviyesine çekmiÅŸti.

Karar metninde, yakın dönemde iktisadi faaliyete iliÅŸkin açıklanan veriler tahmin edilenden daha olumlu seviyelerde gerçekleÅŸmesine raÄŸmen, jeopolitik risklerin ve faiz artışlarının da etkisi ile geliÅŸmiÅŸ ülke ekonomilerinde resesyon endiÅŸelerinin sürdüÄŸü, birbirini takip eden banka iflaslarının tetiklediÄŸi finansal istikrarı tehdit eden koÅŸulların oluÅŸtuÄŸu gözlendiÄŸi belirtildi. Türkiye'nin geliÅŸtirdiÄŸi stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda baÅŸta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonun yüksek seviyelerini sürdürdüÄŸü kaydedilen metinde, “Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Ülkeler arasında farklılaÅŸan iktisadi görünüme baÄŸlı olarak geliÅŸmiÅŸ ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletiÅŸimlerindeki ayrışma devam etmekle birlikte, takas anlaÅŸmaları ve yeni likidite imkânları ile finansal istikrarı öncelikleyen eÅŸgüdümlü adımlar atılmaktadır. Finansal piyasalar, merkez bankalarının faiz artırım döngülerini yakında sonlandıracağını beklentilerine yansıtmaktadır.

Deprem bölgesinde ekonomik faaliyetler beklenenden hızlı toparlanıyor

Asrın felaketi öncesindeki öncü göstergeler 2023 yılının ilk çeyreÄŸinde iç talebin dış talebe kıyasla daha canlı olduÄŸuna ve büyüme eÄŸiliminde artışa iÅŸaret etmekteydi. Depremin üretim, tüketim, istihdam ve beklentiler üzerindeki etkileri kapsamlı bir ÅŸekilde deÄŸerlendirilmektedir. Depremin yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenmekle birlikte, orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayacağı öngörülmektedir. Öncü göstergeler deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin beklenenden hızlı toparlandığını göstermektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileÅŸenlerin payı yüksek seyrederken, turizmin cari iÅŸlemler dengesine beklentileri aÅŸan güçlü katkısı yılın tüm aylarına yayılarak devam etmektedir. Bunun yanında, iç tüketim talebi, enerji fiyatlarındaki yüksek seviye ve ana ihracat pazarlarındaki zayıf iktisadi faaliyet cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır. Cari iÅŸlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kredilerin büyüme hızı ve eriÅŸilen finansman kaynaklarının amacına uygun ÅŸekilde iktisadi faaliyet ile buluÅŸması yakından takip edilmektedir. Kurul, 2023 Yılı Para Politikası ve LiralaÅŸma Stratejisi metninde belirttiÄŸi üzere, parasal aktarım mekanizmasının etkinliÄŸini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edecek ve fonlama kanalları baÅŸta olmak üzere tüm politika araç setini liralaÅŸma hedefleriyle uyumlu hale getirecektir. Kurul, yaÅŸanan felaketin etkilerinin en düÅŸük seviyelere indirilmesi ve gerekli dönüÅŸümün desteklenmesi amacıyla uygun finansal koÅŸulların oluÅŸmasını önceliklendirecektir.

Uygulanan bütüncül politikaların desteÄŸiyle enflasyonun seviyesinde ve eÄŸiliminde iyileÅŸmeler görülmeye baÅŸlanmakla birlikte, depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koÅŸulların destekleyici olması deprem sonrasında daha da önemli hale gelmiÅŸtir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiÅŸtir. Kurul, para politikası duruÅŸunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduÄŸu görüÅŸündedir. Depremin 2023 yılının ilk yarısındaki etkileri yakından takip edilecektir” denildi.

LiralaÅŸma stratejisi tüm unsurlarıyla uygulanacak

TCMB'nin, fiyat istikrarı temel amacı doÄŸrultusunda enflasyonda kalıcı düÅŸüÅŸe iÅŸaret eden güçlü göstergeler oluÅŸana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceÄŸinin vurgulandığı metinde ÅŸu ifadeler yer aldı: “TCMB, fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir ÅŸekilde kurumsallaÅŸması için LiralaÅŸma Stratejisi'ni tüm unsurlarıyla uygulayacaktır. Fiyatlar genel düzeyinde saÄŸlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düÅŸüÅŸ, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eÄŸiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatÄ


sondakika, gündem, haber

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

Ä°letiÅŸim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by Ä°mza Bilgi Teknolojileri