CUMHURİYETİN 100. YILINDA VEREM SAVAŞINDA NEREDEYİZ?

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi’nde, 1-7 Ocak 76. Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası nedeniyle hasta ve yakınlarına yönelik stant açılırken eğitim konferansı düzenlendi.

Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerif Kurtuluş konferansta sunum yaparken, bölgede Tüberküloz Servisi olan tek merkez olduklarını ve dört yıldır hizmet verdiklerini söyledi.

Doç. Dr. Kurtuluş, geçmişten günümüze veremle savaşan sağlık çalışanlarına, Ayrıca verem hastaları ve onların sabırlı ailelerine teşekkür etti.

Ülkemizde veremle savaşın her aşamasının ücretsiz olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Kurtuluş, son yıllarda verem tanısı almış bazı hastaların tedavi boyunca devlet kurumları tarafınca maaş bağlandığını belirtti.

DÜNYA DA VEREM (TÜBERKÜLOZ):

Dünya; savaşlar, göçler, yoksulluk, zorluklar ve kısmi olarak devam eden Covid19 salgını da yaşamaktadır. Bu durumlar veremle mücadeleyi olumsuz etkilemektedir. Sağlık altyapısı ve personel eksikliği, ekonomik zorluklar, yoksunluklar yaşayan Afrika ve Asya ülkelerinin daha ciddi bir tüberküloz tablosu göstermektedir. 

•              Dünyada 2021 yılında 10,6 milyon verem hastası ve yaklaşık 1,6 milyon ölüm.

•              Dünyada en çok Hindistan (3 milyon civarı hasta), daha sonra sırayla sırasıyla Endonezya, Çin, Filipinler, Pakistan, Nijerya, Bangladeş, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Güney Afrika da sık görülmektedir.

•              2019 da 7,1 milyon tüberküloz hastası

•              2020 de 5,8 milyon tüberküloz hastası

•              2021 de 6,4 milyon tüberküloz hastası söz konusu olduğunu belirten Doç. Dr. Kurtuluş Covid 19 pandemisiyle birlikte verem hastaları sağlık hizmetlerine erişimlerinin azalmasına bağlı olarak daha az tanı almıştır. Bu durum veremle savaşın 5 yıl gerilemesi anlamı taşıdığı düşünüldüğünü belirtti.

TÜRKİYE’DE VEREM (TÜBERKÜLOZ): Doç Dr. Kurtuluş, Ülkemiz ve özellikle Şanlıurfa için önemli ve güncel sorunlardan olan mültecilerin verem hastalığını artırmadığını bilimsel verilerle aktardığı konuşmasında verem hastaları tedavisinde ilaç direnci sorununu vurgulayarak hastaların sağlık camiası ile işbirliğinin artırılması konusuna dikkat çekti.

Doç. Dr. Şerif Kurtuluş; Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı olarak 4 yılı aşkın sürede 478 hastanın tanısının konulduğunu ve 182 hastanın Tüberküloz servisinde tedavi ve takiplerinin yapıldığını ve emekçi sağlık çalışanları adına gururlu olduklarını söyledi


sağlık,verem,haber,harran üniversitesi

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

İletişim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by İmza Bilgi Teknolojileri