BAKAN KİRİŞCİ: ’SAHİPSİZ HAYVANLAR KONUSUNDA YOL HARİTASININ SON ŞEKLİNİ VERECEĞİZ’

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Bakanlığın Söğütözü yerleşkesinde medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle 2022 Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda bir araya geldi. Kirişci, toplantının açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Barajların doluluk oranına ilişkin, yağışlarda düzensizlik olduğunu söyleyen Kirişci, Antalya Kumluca'da 90 günde yağması gereken yağışın 1 günde yağdığına dikkati çekerek, "İstanbul'da barajlarda aktif doluluk oranı geçen yıl aynı tarihe göre yüzde 16,5 daha az, şu anki doluluk oranı yüzde 33,3. Hiç su gelmemesi halinde bile 3,5 aylık ihtiyacımızı karşılayacak su rezervinin olduğunu belirtmek isterim. Ankara bu konuda daha şanslı, geçen yıl göre yüzde 10,7 oranında daha fazla var, doluluk oranı yüzde 18,9. Barajlara su gelmemesi halinde tüm içme suyu talebini 6 aydan daha fazla karşılayacak kapasitemiz var. İzmir'de yüzde 3,6 oranında su bulunuyor, yüzde 19,1 doluluk oranı. Hiç su yağış olmaması halinde 7 aylık suyumuz var. Bursa'da yüzde 16,5 maalesef. Hiç su gelmemesi halinde 2 aylık karşılama kapasitesi var" açıklamasında bulundu.

Dün itibarıyla 17 milyon ton ürünün tahıl koridorundan geçtiğini hatırlatan Kirişci, bunun dışında kara ve demir yolu ile Avrupa'ya geçenlerin olduğunu da vurgulayarak, "Rusya'nın elinde yaklaşık 150 milyon tonluk bir ürün stoğu var. Haklı olarak Rusya bu ürünlerini satmak istiyor, fakat bu ürünlerinin alımını gerçekleştirerek ambargo listesine dahil olmak istemeyen gemiciler, taşıyıcılar var. Bizim bunu da göz ardı etmememiz gerekiyor. Yasaklılar listesine girerim diye endişe edenler var. Önümüzdeki yıllarda bu mesele çözülmezse dünyayı daha büyük bir tehlike bekliyor" dedi. Kirişci, gelecek yağışlarla verime olumsuz bir etki olmayacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

"Üreticinin ürettiğinden gelir elde etmesini bekleriz"

Tarım ve Orman Bakanlığının ürün bulunurluğu konusunu önemsediğini belirten Kirişci, hiçbir ürünün arz güvenliği noktasında sıkıntı olmayacağının altını çizerek, "Bizim üreticinin ürettiğinden gelir elde etmesini bekleriz. Üretici hayır kurumu değil. Üreticinin elde ettiği üründen geliri bir kenarı koyduktan sonra tüketiciyi rahatsız edecek evreye geçilecek olursa, biz Ticaret Bakanlığı ile eş güdüm içinde çalışıyoruz" diye konuştu.
Bakan Kirişci, gıda arz güvenliği için birçok çalışma yaptıklarını, bu çerçevede yurt içinde ve dışında tüm ürünlere ilişkin arzların takip edildiğini kaydetti.

"Stratejik ürünlerde sözleşmeli üretim zorunluluğu olması gerekiyor"

Sudan başta olmak üzere, Venezuela, Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan'da ülke masaları kurduklarına işaret eden Kirişci, "Sudan meselesi, istikrar olmayan ülkeler ile iş yapıyor olmak öyle kolay değil. Hal böyle olunca Sudan'ın kendi iç meşelerinden kaynaklı bu arzulanan şekilde seyretmemiş. Yeni bir süreç başlattık, o süreçte hızla ilerliyoruz. Güvenlik göz ardı edilmemesi gereken bir faktör olarak önümüzde duruyor. Amacımız müteşebbislerimize rehberlik hizmeti vermek, onların güvenlik de dahil her türlü ihtiyacını karşılamak" ifadelerini kullandı.

"Stratejik ürünlerde mutlak suretle sözleşmeli üretim zorunluluğu olması gerekiyor"

Mevcut durumda herkesin tarlasına istediği ürünü ekebildiğini ve bunun yanlış olduğunu söyleyen Kirişci, bunun kabul edilebilecek bir durum olmadığını ifade ederek, "Üreticimize 'Sen burada şu ürünleri üretebilirsin' diyeceğiz. Böylelikle üretim ile izin alma zorunluluğu getireceğiz. İnat etti izin almadı, bizim yapacağımız şey mesela tarımsal desteklerden mahrum edeceğiz, planlı üretime zorlayacağız. Yapılması gereken yegane iş budur. Stratejik ürünlerde un, yağ, şeker bu ürünlerde mutlak suretle sözleşmeli üretim zorunluluğu olması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Sahipsiz hayvanlar konusunda yol haritasının son şeklini vereceğiz"

Kirişci, hayvanların kayıt altına alınmasıyla ilgili yapılan mikroçip uygulamasını işaret ederek şöyle konuştu:
"1 milyon 493 bin hayvan sisteme girdi. 500 bin civarında bir beyanname veren var. Toplamda 2 milyonluk bir sahipli hayvan var diyebiliriz. Bir de sahipsiz hayvanlarımız var, burada da bir tarafta bunlar bizim canlarımız, öbür tarafta da insanlarımızın can ve mal ehemmiyeti. İkisinin dengelenmesi gereken bir süreç. Hayvanlar da şiddete maruz kalıyor, bunu da yok sayamayız. Bu tarz bir durum var. Buradan hareketle de özellikle Türkiye genelinde bu konuya katkı sağlayabilecek paydaşları davet ederek, 29-30 kasımda Bolu'da bir çalıştay düzenledik. Ortaya çıkan son durum ile ilgili yol haritası belirlemeye çalışıyoruz. Ciddi de bir yol kat ettik, paydaşlarımızın da katkılarını alıp son şeklini vereceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımıza da bunu arz edeceğiz. İçinde mevzuat düzenlemesi gereken hususlar varsa onlar için de Meclis tarafında dikkate almamız gerekecek."

Sahipsiz hayvanların kısırlaştırılması çalışmalarının zor olduğuna dikkati çeken Kirişci, 8 milyon civarında sahipsiz hayvan olduğu ve bunun 6 milyonunun kısırlaştırma ve rehabilitasyona tabi tutulması gerektiğini vurguladı.

"Yerel yönetimlerimizin bu konuda aksiyon alması, üzerinde hassasiyetle durması gerekiyor"

Bakan Kirişci, kısırlaştırma işlemi sonrası mevzuatın hayvanların alınan yere geri bırakılmasını söylediğini hatırlatarak, "Biz çalıştay öncesinde bir çalışma başlattık, İstanbul'u da pilot seçtik. Valiliğimiz ile iş birliği halinde 39 ilçemize Sayın Valimizin bir yazısını gönderdik. Hayvan barınağına ihtiyacınız varsa,


haber,gündem,tarım,

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

İletişim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by İmza Bilgi Teknolojileri