ERDOĞAN: ’14 MAYIS TÜRKİYE İÇİN ŞAHLANIŞ DÖNEMİ OLACAK’

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “14 Mayıs Türkiye için şahlanış dönemi olacak. Masanın etrafındakiler gidecek, Cumhur İttifakı çok farklı bir heyecanla iş başına gelecek. Milletim Türkiye'yi güvenilir ellere teslim edecekse her şeyiyle hazır bir kadro var” dedi.

Erdoğan, deprem konutlarına ilişkin, "Biz burada bir yılı daha önceki deneyimlerimizden hareketle söyledik. Ortalama olarak bu zamanlamayı yaptık. Bununla birlikte şu anda birçok firma çalışıyor. Bütün firmaları seferber ettik. Bu noktada Murat Bey ekipleriyle çalışmasını sürdürüyor. Bir taraftan enkaz kaldırma bir taraftan zemin etüt çalışmaları sürüyor. Zeminlerin etüt raporları çok önemli. Bu raporlar gelecek ki ona göre adım atalım. Biz hafif, az hasarlı olanlarda dahi tereddüt göstermeyelim, bunları da sıfırdan yıkalım zemin sağlıklı olan yerlerde bunları yapalım. Bunları hafif elemanlarla yapmak önemli. Bu hassasiyetler içinde tünel kalıp sistemleriyle adımları atıyoruz İnşallah bunları yetiştirmenin gayreti içinde olacağız" dedi.

"Gayrimenkullerde hak kaybı olmaması için titiz bir çalışma yürütüyor ekiplerimiz"

Gayrimenkullerde hak kaybı olmaması için titiz bir çalışma yürütüldüğünün altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Daha önceki afetlerde bunları yaşadık. Vatandaşlarımızın kaybettiği ne varsa devletimiz vatandaşımız için yeniden yaptı. Bu depremde de aynı hassasiyet içindeyiz. Depremzedelerimiz iki dairesi vardı, ikisi yıkıldı, biri AFAD‘dan hak sahibi olarak yenisi yapılıyor. Diğerleri için ya rezerv alanı ya da kentsel dönüşüm onlara teklif ediliyor. Konutların dağılımı kura ile belirleniyor" diye konuştu.

(Fahiş kira artışları ) "Buna yasal düzenlemelerle asla izin vermeyeceğiz"

Fahiş kira artışlarına yasal düzenleme ile izin verilmeyeceğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz de üzülüyoruz, inşallah seçimden sonra işin üzerine gideceğiz. Kiraları büyük şehirlerde ciddi manada yükseltildiğini görüyoruz. Bu vicdani değil, ahlaki değil. Bu fırsatçılıktır. Buna yasal düzenlemelerle asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Kentsel dönüşüm çalışmaları

İstanbul'un 39 ilçesini kapsayan bir risk haritasının çıkarıldığını kaydeden Erdoğan, buna göre İstanbul'da 220 bin bina ve yaklaşık 1 buçuk milyon bağımsız bölümün risk altında olduğunu kaydetti.

Acil dönüşmesi gereken 695 bin konutun dönüşümünü sağladıklarını bildiren Erdoğan, 412 milyon metrekare büyüklüğe sahip 188 ayrı alanda kentsel dönüşümü sürdürdüklerini belirterek, "93 bin konut inşası devam ediyor. Yeni bir hazırlığın içindeyiz. İstanbul'da 1 milyon nüfuslu ayrı şehir kuralım. Kanal İstanbul'un bir tarafında 500 bin, diğer tarafında 500 bin olmak üzere rezerv alan oluşturalım. Avrupa ve Asya yakasında 500, 500 bir milyonluk rezerv alan. Şehrin iki yakasında yapacağımız yerleşimler uydu kent modeli olacak. Bunun için Anadolu ve Avrupa kıtasında 130 milyon metrekare yere ihtiyacımız var. Bakanlığımız yerleri büyük ölçüde belirledi. Bu alanlarda yapılacak konutlar riskli binasını dönüştürmek isteyen vatandaşlarımız için kullanılacak. İstanbul'a ilave nüfus gelmeyecek, yeni bir nüfusun gelmesine müsaade etmeyeceğiz. İstanbul'un riskli bölgelerinde yoğunlaşan nüfusu deprem riski az olan çeperlere dağıtacağız" açıklamasını yaptı.

"7 coğrafi bölgede 7 rezerv şehir için çalışmalara başladık"

500 bin konutun da bir kısmını yerinde dönüştüreceklerini açıklayan Erdoğan, 7 coğrafi bölgede rezerv şehir çalışması başlatılacağını belirterek şunları kaydetti, "Bir kısmını da zemin etütleri uygun olan yerlerde yapacağız. Sağlıksız konutları dönüştürürken boşalan alanları sosyal donatı ve yeşil alanlarla dönüştüreceğiz. İstanbul'un trafiğini de rahatlatacağız. Biz 5 yıllık bir takvim çıkardık. Projemiz tek başına İstanbul'u değil tüm Marmara, Trakya'yı içeriyor. Bölgenin tamamını geliştireceğiz. Gelecekteki depremlere karşı hazırlı hale getireceğiz. Bu kapsamda depremlere karşı İstanbul, mekânsal strateji planını hayata geçiriyoruz. Ege Bölgesi için benzer bir çalışma hazırlığımız var. Rezerv şehir projemizi deprem tehlikesinin yüksek olduğu tüm bölgelerde yaygınlaştıracağız. Depremi yaşayan yerlerden başlayarak 7 coğrafi bölgede 7 rezerv şehir için çalışmalara başladık."

Asrın felaketine karşı asrın dayanışmasının sergilendiğini söyleyen Erdoğan, "Aynı dayanışmayı depreme ve diğer afetlere karşı da sergil


sondakika, gündem, haber

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

İletişim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by İmza Bilgi Teknolojileri