MOTORCU EHLİYETLERİNDE ’SİLİNDİR HACMİ’ BELİRSİZLİĞİ CEZAYA YOL AÇIYOR

 

Motosiklet ehliyet sınıflarıyla ilgili yanlış bilgi kafalarda soru iÅŸareti bıraktı. B sınıfı ehliyet ile kullanılabilecek olan 50 cc silindir hacmine sahip ehliyet sınıfına 125 cc motorların da eklenebileceÄŸi gündeme gelmiÅŸ ancak yasalaÅŸmamıştı. Sadece açıklamayı baz alıp motosiklet ehliyeti olmadan yola çıkan motor sürücüleri cezalardan kaçamadı.

GeçtiÄŸimiz aylarda motosiklet ehliyeti sınıflarında deÄŸiÅŸikliÄŸe gidileceÄŸi, 125 cc yani A1 sınıfı ehliyeti kapsayan motosikletlerin B sınıfı ehliyetle kullanılabileceÄŸi gündeme gelmiÅŸti. Ayrıca bu silindir hacmine sahip motoru kullanmak isteyenlerin motor sürüÅŸ kurslarından 2 ders alma ÅŸartı olacağı da belirtilmiÅŸti. Bu açıklamaların ardından konuyla ilgili mevzuatta herhangi bir deÄŸiÅŸikliÄŸe gidilmedi. Sadece açıklama üzerinden konunun yasalaÅŸmasını beklemeden motoruyla trafiÄŸe çıkan B sınıfı ehliyet sahibi sürücüler yetersiz ehliyetten kaynaklı cezalar yedi.

"Ehliyetsiz sürücülere en az 4 bin lira ceza uygulanır"

Açıklamanın ÅŸu anda yürürlükte bir yeri olmadığını belirten Avukat Ä°yaz Çimen, “50 cc ve 125 cc silindir hacmi arasındaki motosiklet kullanıcıları eÄŸer ehliyetleri yoksa cezaya tabi. Bu gibi durumlarda yetersiz ehliyetten kaynaklı 4 bin liralık bir idari para cezası uygulaması söz konusu” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Silindir hacmi 125 cc olan motosikletler, B sınıfı ehliyetle kullanılamaz”

GeçtiÄŸimiz dönemde motosiklet ehliyetleri hakkında yapılan açıklamanın yürürlükte yeri olmadığını belirten Çimen, “Belli bir motor hacmine göre var olan araç ehliyeti ile motor kullanımını kapsayan bir açıklamaydı. Ama bunun kanunlaÅŸan veya yürürlüÄŸe giren bir durumu ÅŸu anda söz konusu deÄŸil. Tabi ki bu noktada kanun koyucunun yapmış olduÄŸu bir açıklama neticesinde vatandaÅŸta o açıklamaya binaen 125 cc motor hacmi ve altındakileri kullanabileceÄŸini düÅŸündü ve bu kapsamda da birçok cezanın uygulandığını gördük. Hali hazırda bu açıklamaya iliÅŸkin bir düzenleme olmadığı için bahsettiÄŸimiz 125 cc motosikletlerin araç ehliyetiyle kullanımı ÅŸu anda mümkün deÄŸildir. Bu gibi durumlarda yetersiz ehliyetten kaynaklı 4 bin liralık bir idari para cezası uygulanması söz konusu. Ayrıca sürücünün motosikleti 60 gün boyunca baÄŸlanıyor. Hiç ehliyetin olmadığı durumlarda da 8 bin liralık yine idari para cezasının uygulandığını görüyoruz. Buna iliÅŸkin deÄŸiÅŸiklikten sonra vatandaÅŸlarımızın ilgili kullanımları yapması gerekmektedir. Aynı zamanda biz 50 cc olan motosikletlerde de ehliyet aranmadığı için bununda çok doÄŸru bir düzenleme olmadığını düÅŸünüyoruz. Motosiklet kullanıcılarının hem kullanıma iliÅŸkin eÄŸitimleri hem de denetimlerinin sıkı takip edilmesi gerekiyor. Motosiklet araca göre daha riskli bir taşıt. Bu noktadaki bahsettiÄŸimiz denetimin elzem olduÄŸunu düÅŸünmekteyken 125 cc olan motosikletlerin araç ehliyetiyle kullanılıyor olması bizim bu bahsettiÄŸimiz durumların biraz aksine oluÅŸuyor. Somut duruma baktığımızda vatandaşımız var olmayan bir düzenlemeden kaynaklı maÄŸduriyet yaşıyorlar” dedi.

“50 cc silindir hacme sahip motosikletler otobana çıkamaz”

DüÅŸük motor hacmine sahip motosikletlerin otobana çıkmasının yasak olduÄŸunu belirten Çimen, “Åžu anda 50 cc’ye kadar olan motorlar araba ehliyetiyle kullanıma açık fakat bu tarz motorlar kara yolları trafik kanununa göre motorlu araç sınıfında sayılmıyor, bu yüzden farklı bir ehliyet gereksinimi aranmıyor. Ayrıca bu düÅŸük motor hacmine sahip motorlar için bir yasa var. Otoban köprüler ve ana yollara bu tarz motorların çıkması yasak. Bu tarz motorların sokak aralarında mahallelerde kullanımı ÅŸu anda serbest” ifadelerini kullandı.

“Kurye ve paketçilerin mutlaka sürüÅŸ eÄŸitimi alması gerekiyor”

Kuryelerin ve paketçilerin iÅŸlerini yapmadan önce eÄŸitim alması gerektiÄŸini belirten Ä°stanbul Kuryeler Federasyonu BaÅŸkanı Erhan Güven, “125 cc altı motorlar B ehliyet yani araba ehliyetiyle baÅŸka bir ehliyete gerek duyulmadan kullanılabilecek diye bir açıklama yapılmıştı. Fakat baktığımızda yürürlüÄŸe giren bir karar olmadı. Bununla beraber bazı vatandaÅŸlar bu motor hacmine sahip motorları alıp yollara çıktılar. Bu da tabi ki para cezalarını peÅŸinde getirdi. Hatta bazı yeni kuryeliÄŸe baÅŸlayacak arkadaÅŸlarımız da bu motor hacmine sahip motorlarla kuryeliÄŸe baÅŸladılar. Bize de sürekli ceza yediklerini belirttiler. Böyle bir yasal uygulama ÅŸu anda yok. Aslında baktığımızda motorun ehliyetsiz kullanımı bazı kötü sonuçlara sebep olabiliyor çünkü motor kullanmayı bilmeyen insanlar hiçbir motor tecrübesi ve eÄŸitimi olmadan bu tarz motorlara biniyorlar ve kazaya sebebiyet veriyorlar. Baktığımızda insanlar kuryeciliÄŸi ve paketçiliÄŸi aynı gibi görüyorlar ama aslında aynı ÅŸey deÄŸiller.

Kuryeci arkadaÅ


sondakika, gündem, haber

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

Ä°letiÅŸim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by Ä°mza Bilgi Teknolojileri