TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI 6 ŞUBAT DEPREMİNİN YARALARINI SARMAYA DEVAM EDİYOR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 6 Şubatta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası afet bölgesinde bakanlık tarafından yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Bakan Yumaklı depremzedelerin yardımına koşmak ve yaralarını sarmak için ilk andan itibaren sahada olduklarını belirterek, Bakanlığa bağlı merkez ve taşra birimlerinin, barınma ve beslenme başta olmak üzere temel ihtiyaçların karşılanması amacıyla yoğun bir çalışma yürüttüğünü ifade etti.

Depremden etkilenen illerde içme ve kullanma suyu, yem ve yakacak temini başta olmak üzere her türlü sorunun çözümü için Bakanlığın uzman personelinin sahada görev yaptığını dile getiren Yumaklı, şunları kaydetti:

"Deprem bölgesinde 6 Şubat'tan bugüne kırsalın ayağa kaldırılması için önemli hibe ve desteklerde bulunduk. Afet bölgesindeki çiftçilerimizin hesaplarına toplamda 8,8 milyar lira tarımsal destekleme ödemesi yatırıldı. Depremden etkilenen illerimizde tarımsal üretimin aksamaması, üreticilerimizin üretime devam etmeleri en büyük önceliğimiz. Bakanlık olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da depremzede üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz."

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarafından Afet Bölgesinde Gerçekleştirilen Çalışmalar

Tarım ve Orman Bakanlığı deprem bölgesinde en yoğun çalışmaların olduğu dönemde yaklaşık 15 bin personel ve 5 bin makine-ekipman ile çalışmalara destek verdi. Hali hazırda çalışmalara 472 makine ekipman ve 5 bin 743 personel ile devam ediliyor.

Tarımsal desteklemeler kapsamında Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği'nde değişiklik yapılarak 2023 üretim yılı için başvuru süresi uzatıldı, başta deprem bölgesinde bulunan 11 ildeki yaklaşık 300 bin çiftçi olmak üzere tüm Türkiye'deki 2 milyon 195 bin çiftçinin bu düzenlemeden yararlanması sağlandı.

Depremden etkilenen illerde 198 bin 371 işletmeye toplam 1 milyar 373 milyon lira yem desteği, 10 bin 604 işletmeye 101,4 milyon lira besleme amaçlı şeker yardımı, 1.500 işletmeye 340,5 milyon lira küçükbaş canlı hayvan dağıtım desteği ödendi. Ayrıca, diğer hayvancılık destekleri kapsamında da 663,7 milyon lira ödeme yapıldı. Çiftçilere 2 milyar 903 milyon lira mazot gübre destekleme ödemesi de yapıldı.

Orman ve Köy İlişkileri Dairesi (ORKÖY) tarafından yürütülen projeler kapsamında toplamda 3 bin orman köylüsünün ve Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin, 6 Şubat-31 Temmuz dönemindeki 11,3 milyon lira tutarındaki kredi borçları faizsiz olarak 31 Aralık tarihine kadar ertelendi.

Depremden etkilenen illerde tarım sigortası yaptırmış büyükbaş, küçükbaş, kanatlı ve arılı kovan yetiştiricilerinin telef olan hayvanlarının yerine TARSİM tarafından 37 milyon lira hasar tazminatı ödenmeye de devam ediliyor.

Balıkçı Gemisi Sahiplerine 60 Bin Liraya Kadar Destek

Hayvancılık yetiştiriciliğinde ilk etapta 43 bin 618 küçükbaş hayvanın teslim çalışmaları sürerken, bunun ardından büyükbaş, kanatlı hayvan ve arılı kovan dağıtımlarının başlaması için de planlamalar yapılıyor.

Ayrıca deprem bölgesindeki 10 bin 328 arıcının 5 bin 358 ton besleme şekeri ihtiyacı da karşılandı.

Deprem bölgesindeki su ürünleri ruhsat tezkeresine sahip, deniz ve iç sularda faaliyet gösteren balıkçı gemisi sahiplerine, gerçekleştiremedikleri avcılık faaliyetinden dolayı oluşan gelir kayıplarını karşılamak ve avcılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak üzere gemi başına 3 bin 500 lira ile 60 bin lira arasında ödeme yapılması öngörülüyor.

Söz konusu illerde Kırsal Kalkınma ve Uzman Eller Proje destekleri de aralıksız sürerken, bu kapsamda 89 ekonomik yatırım projesine 209 milyon lira, 11 altyapı projesine 3,3 milyon lira, 2 bin 498 makine ekipman alım projesine 101,6 milyon lira ve 650 uzman eller projesi için 162,5 milyon lira olmak üzere bu illerde toplam 476,4 milyon liralık hibe desteği ödenmesi planlanıyor.

ESK, TMO ve TİGEM Destekleri

Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürlüğü tarafından 93 ton et ürünü bölgeye teslim edildi. ESK, stoklarında bulunan 290 bin et konservesini de AFAD koordinesi ile deprem bölgelerine sevk etti, bölgede toplam 7 ton süt ürünü dağıtımı yapı


kanalurfa , sondakika , gündem , haber ,

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

İletişim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by İmza Bilgi Teknolojileri