CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, DÜNYA LİDERLERİNE SESLENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Karabağ, Azerbaycan toprağıdır. Bunun dışında bir statünün dayatılması asla kabul edilmeyecektir. Ermenistan-Azerbaycan arasındaki son olumsuz gelişmeyi kınıyorum bölgedeki gelişmelerin süratle sona ermesini temenni ediyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulunda konuştu. Güven ve dayanışma içerikli bir temayla toplanan 78’inci Genel Kurul’un tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyamızın geleceği konusunda, geçtiğimiz yıl burada yaptığımız değerlendirmelere kıyasla daha iyimser bir tablo çizmek maalesef mümkün değildir. Karşımızdaki fotoğraf; küresel ölçekte, giderek daha fazla, daha karmaşık, daha tehlikeli sınamalarla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor” dedi.
Türkiye’nin güneyinde, kuzeyinde, doğusunda ve batısında pek çok çatışma, savaş, insani kriz, siyasi çekişme ve sosyal gerilim yaşandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Küresel ekonomik sorunlarla birleşerek sürekli büyüyen bu sınamalarla baş etmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Avrupa’nın doğu sınırlarında yaşanan savaş, yol açtığı insani trajediye ilave olarak, ekonomiden güvenliğe, enerjiden gıda güvenliğine her alanda ciddi sorunlar ortaya çıkardı” dedi.

 

“Yabancı karşıtlığı, ırkçılık ve İslam düşmanlığının yeni bir krize dönüşme emareleri, son bir yıldır endişe verici boyutlara ulaştı”

Suriye ile Kuzey Afrika ve Sahel bölgesinde vekalet savaşlarının aracı haline dönüştürülen terörizmin, kırılganlığı hızla artan uluslararası güvenlik iklimine onarılamaz zararlar verdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Küresel güçlerin ihtiraslarını kullanarak büyüyen terör örgütlerinin faaliyet alanları, teknolojik gelişmeler ile kötüleşen sosyo-ekonomik şartlardan da istifadeyle, adeta bir salgın gibi geniş coğrafyalara yayılıyor. Yabancı karşıtlığı, ırkçılık ve İslam düşmanlığının yeni bir krize dönüşme emareleri, son bir yıldır endişe verici boyutlara ulaştı” açıklamasını yaptı.
6 Şubat depremlerinde Türkiye’ye gösterilen destekleri hatırlatan Erdoğan, “50 binden fazla insanını kaybettiği, 850 bin yapının kullanılamaz hale geldiği, milyonlarca insanı barındıran şehirlerin adeta yerle yeksan olduğu bu kara gününde ülkemize gösterilen dostluk, bizler için önemli bir teselli kaynağıdır. Dünyanın 100’ü aşkın ülkesinden yardım çağrımıza destek veren tüm dostlarımıza, ülkem ve milletim adına, teşekkür ediyorum. Depremin yaralarını sarmak, şehirlerimizi bir an önce ayağa kaldırmak için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz” diye konuştu.
Birkaç gün önce de, güçlü tarihi bağlarımızın bulunduğu Libya’nın, fırtına ve selin yol açtığı ağır yıkımlara ve can kayıplarına maruz kaldığını söyleyen Erdoğan, felaketin ardından, Türkiye olarak, 10 bini aşkın insanın hayatını kaybettiği, binlerce kişiden halen haber alınamadığı Libya’ya yardım için hemen harekete geçildiğini aktardı.

 

“Libyalı kardeşlerimizi de yalnız bırakmadık, bırakmayacağız”

İlk etapta, üç gemi ve üç uçakla, 567 personelin yanı sıra yüzlerce araçtan, binlerce ton iaşe, barınma ve sıhhi malzemeden oluşan yardımları bu ülkeye gönderdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sivil toplum kuruluşlarımız da, kendi imkanlarıyla bölgedeki çalışmalara katılıyor. Dünyanın neresinde bir mağdur, mazlum varsa yanında yer alan bir ülke olarak, Libyalı kardeşlerimizi de yalnız bırakmadık, bırakmayacağız. Dost ve kardeş ülkelerin de Libya halkına yardım için seferber olacağına inanıyorum. Ülkemiz gibi şiddetli bir depremle sarsılan Faslı kardeşlerimize de geçmiş olsun dileklerimi buradan iletiyorum” dedi.
Genel Kurulun bu yılki temasının, Türkiye’nin hedefleriyle birebir örtüştüğünü görmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında hayata geçirmeye başladığımız ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonumuz, bu örtüşmenin en somut ifadesidir. Küresel adaletsizlikleri ortadan kaldıran, ekonomik eşitsizliklerin üzerine giden, barış, güvenlik, istikrar ve refah üreten, etkili, kapsayıcı ve insanlığı kucaklayıcı, velhasıl tüm insanlığın hayrına bir uluslararası sistemin tesisi çağrımız giderek daha çok yankı buluyor” açıklamasını yaptı.

 

“Güvenlik Konseyi, artık dünya güvenliğinin teminatı olmaktan çıkmış, 5 ülkenin siyasi stratejilerinin çarpışma alanı haline gelmiştir”

Genel Sekreter Gutteres’in geçtiğimiz günlerde yaptığı, “İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan kurumların bugünün dünyasını yansıtmadığı” tespitine katıldıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu tespit, bizim ‘Dünya 5’ten büyüktür’ çağrımızı ifade edi


kanalurfa ,sondakika ,haber ,gündem ,CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ,lider ,sesleniş ,azerbeycan ,savaş ,ermenistan ,toprak

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

İletişim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by İmza Bilgi Teknolojileri