CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ABD’DE İŞ DÜNYASI İLE BULUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78'inci Genel Kurulu kapsamında bulunduğu New York'ta Türk-Amerikan İş Konseyi 13'üncü Türkiye Yatırım Konferansı'na katıldı.

İş dünyası temsilcileriyle yeniden bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye ve ABD'nin, NATO çerçevesinde uzun yıllara dayanan müttefiklik ilişkileri bulunduğunu belirterek, Avrupa-Atlantik coğrafyasının güvenlik, barış ve istikrarına önemli katkılarda bulunan bu ortaklığı güçlendirerek sürdürmeyi arzu ettiklerini söyledi. Erdoğan, ”Amerika ile ekonomik ve ticari faaliyetlerimiz, ikili ilişkilerimizin önemli bir boyutudur. İkili ticaret hacmimiz son 10 yılda 1,5 katına çıktı. Amerika Birleşik Devletleri, geçtiğimiz yıl en fazla ihracat yaptığımız 2'nci, en fazla ithalat yaptığımız 5'inci ülke oldu” dedi.

2022 yılı sonu itibarıyla ikili ticaret hacminin yüzde 15'in üzerinde artışla 32 milyar doları geçtiğini aktaran Erdoğan, Amerika ile ekonomik alandaki işbirliğinin de çeşitlendirilmesi gerektiğini belirterek ABD ile ticaret hacminde yakalanan bu artış eğiliminin memnuniyet verici olduğunu dile getirdi. Hedefin 100 milyar doları yakalamak olduğunu ifade eden Erdoğan, ”Bunun için karşılıklı olarak gayretlerimizi artırmamız gerekiyor. Bu bağlamda sizlerden beklentimiz yüksektir. Amerika ile ilişkilerimizi siyasi düzlemde ilerletirken, ekonomik alandaki işbirliğimizi de çeşitlendirmeliyiz” dedi.

Türkiye olarak Karadeniz'deki tarihi keşfin ardından doğal gaz ve petrol arama ile üretimine yönelik çalışmaları hızlandırdıklarını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Biliyorsunuz, kısa süre önce İstanbul Finans Merkezimizi hizmete açtık. İstanbul Finans Merkezi ile ülkemizi finans ve katılım finans alanında global bir merkeze dönüştürmek istiyoruz. Merkez içinde doğal gazdan madenlere birçok ürünün pazarlamasının, değerlendirmesinin yapılacağı yeni bir yapı tesis edeceğiz” açıklamasını yaptı.

İstanbul Finans Merkezini aynı zamanda 'enerji hub'ı haline getirmeyi arzu etiklerini bildiren Erdoğan, Türk Hava Yollarının 121 ülkeden 342 destinasyona uçuş gerçekleştirdiğini belirtti. ABD'de 12 noktaya İstanbul'dan doğrudan uçuş yapıldığını söyleyen Erdoğan, 13'üncü uçuş noktasını teşkil edecek Detroit uçuşlarının 15 Kasım'da başlamasının planlandığını bildirdi.

ABD ile turizm alanındaki ilişkilerin sürecinden memnuniyet duyduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgının etkisinin azalmasıyla 2022'de 1 milyonun üzerinde ABD'li turistin Türkiye'de ağırlandığını, gelecek dönemde bu sayının daha da artmasını beklediklerini kaydetti.

Türkiye’nin, Amerikan şirketleri için önemli bir bölgesel üretim ve hizmet üssü olduğuna vurgu yapan Erdoğan, Türkiye'nin son 21 yılda ekonomiden ticarete, savunma sanayisinden altyapı yatırımlarına büyük bir başarı hikayesi yazdığını dile getirdi.

Yapılan reformlar sayesinde ülkenin son 20 yılda, 252 milyar doların üzerinde uluslararası doğrudan yatırımı çektiğini söyleyen Erdoğan, "Türkiye'nin küresel yatırımlardaki payı 2022'de yüzde 1,03. Amerika Birleşik Devletleri'nden Türkiye'ye yaklaşık 14,4 milyar dolar doğrudan yatırım girişi oldu” dedi.

Türkiye’ye yatırım yapan 2 bin 88 Amerikan firmasına ve Amerikalı girişimcilere Türk ekonomisine duydukları güven için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, halihazırda Amerikalılar dahil birçok uluslararası şirketin Türkiye'yi bölgesel bir imalat, ihracat, yönetim, lojistik, mühendislik ve araştırma geliştirme merkezi olarak tercih ettiğini söyledi.

Salgın sonrası dönemde ülkenin bu konumunun daha fazla öne çıktığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk iş çevrelerinin Amerikan ekonomisine yaptığı katkıların da azımsanmayacak seviyeye ulaştığını söyledi. Erdoğan, Türk firmalarının ABD'deki doğrudan yatırımlarının son 10 yılda yaklaşık 8,6 milyar doları bulduğunu belirterek, iş dünyası temsilcilerinin gayretleriyle bu yatırım rakamlarını karşılıklı olarak yükselteceklerini dile getirdi.

Ülkedeki seçimlerin tamamlanmasıyla birlikte olumlu bir atmosfer yakalandığını belirten Erdoğan, ”Yüzde 90'lara ulaşan rekor katılımla ve demokrasi şöleni içinde gerçekleşen 14 ve 28 Mayıs seçimlerinde milletimizin teveccühüne mazhar olduk. Cumhur İttifakı olarak Meclis çoğunluğunu elde ederken Cumhurbaşkanlığında yüzde 52,18 oy oranıyla 5 sene daha milletimize hizmet etme imkanına kavuştuk. Seçimlerin üzerinden bir hafta bile geçmeden hükümetimizi kurduk. Kalkınma yolculuğumuza, kaldığımız yerden başladık. Ekonomi yönetimini, uluslararası ekonomi çevrelerinin de çok yakından tanıdığı ehil isimlerden seçtik” dedi.

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

İletişim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by İmza Bilgi Teknolojileri