BAKAN BOLAT’DAN ENFLASYON AÇIKLAMASI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gaziantep’te ’Ä°ÅŸ Dünyası ile Ä°stiÅŸare Toplantısı’na katıldı. Toplantıda açıklamalarda bulunan Bakan Bolat, "Amacımız enflasyon problemini 2-3 yıllık bir süre zarfında tek haneli rakamlara getirmek" dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, çeÅŸitli programlara katılmak ve temaslarda bulunmak üzere geldiÄŸi Gaziantep’te ’Ä°ÅŸ Dünyası ile Ä°stiÅŸare Toplantısı’na katıldı. Gaziantep Sanayi Odası ev sahipliÄŸine düzenlenen ve iÅŸ dünyasından çok sayıda kiÅŸinin katıldığı toplantıda, sektörün yaÅŸadığı sıkıntılar ele alındı. Toplantıda konuÅŸan Bakan Bolat, sektörde yaÅŸanan sıkıntılara dair önemli açıklamalarda bulundu.

"Amacımız enflasyon problemini 2-3 yıllık bir süre zarfında tek haneli rakamlara getirmek"

Bakan Bolat, "Çok sayıda hedeflerimiz var. Bunları Orta Vadeli Program’da ve 12. Kalkınma Programı’nda açıkladık. Ama en önemli iki hedefimizden birincisi deprem bölgelerimizi ayaÄŸa kaldırmak, yeniden inÅŸasını tamamlayıp yaÅŸanabilir çok güzel, süper ÅŸehirler haline getirmek. Ä°kincisi de enflasyon probleminin artık inÅŸallah aÅŸağı doÄŸru indirilerek, 2-3 yıllık bir süre zarfında tek haneli rakamlara getirmek. Bu anlamda tabii nüfusu her yıl 600-700 bin artan ülkemizde istihdamla alakalı büyüme trendlerini de devam ettirmek" dedi.

"2026’da 302 milyar dolar, 2028’de ise 375 milyar dolarlık mal ihracat hedefine ulaÅŸmayı amaçlıyoruz"

Bakan Bolat, büyüme ve ihracat hedefleri ile ilgili de konuÅŸarak, "Büyümede Orta Vadeli Program’da üç yıl için ortalama yüzde 4 ile 4,5 civarında, 5 yıllık 12. Kalkınma Planı’nda ise ortalama yüzde 5 civarında bir büyüme hedefi yakalamamızdır. Ä°hracatta ülkemiz için hayati önemde bir konu olan döviz sorunu olmaması için mal ihracatından hizmet ihracatına kadar özellikle büyük hedefler belirledik. Orta Vadeli Program’a göre 2026’da 302 milyar dolar, 12. Kalkınma Programı’na göre 2028’de 375 milyar dolarlık mal ihracat hedefine ulaÅŸmayı amaçlıyoruz. Hizmet ihracatı da artık çok önemli bir döviz kaynağımız. Orada da 2021’de 59, 2022’de 90 milyar dolara ulaÅŸtık. Bu sene inÅŸallah 100 milyar doları aÅŸacağız. Böylece cari açık konusunu tolere edilebilir seviyelere, aÅŸağılara çekme hedefindeyiz. Ä°ÅŸsizlik oranını da tek haneli rakamlarda tutma hedefimizi ÅŸu ana kadar baÅŸarıyla sürdürdük. AÄŸustos ayı itibarıyla iÅŸsizlik oranımız yüzde 9.2 oldu. Ama Türkiye’nin neresine gidersek gidelim iÅŸ dünyasındaki arkadaÅŸlar, tacirler, sanayiciler, esnaflar hep çalıştıracak eleman bulamamak, meslekli eleman bulma noktasındaki sıkıntıları ifade ediyorlar. Bu ÅŸekilde çalışmalarımız devam edecek. Ticaret Bakanlığı olarak gerek Ä°hracat Genel MüdürlüÄŸümüz nezdinde gerek Hizmetler Ä°hracatı Genel MüdürlüÄŸümüz, Ä°thalat Genel MüdürlüÄŸümüz, Ürün GüvenliÄŸi ve Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüklerimiz de piyasanın ekonominin, sektörlerin yanındayız. Düzenleyici ve denetleyici yetkililerimizle önemli bir sorumluluk altındayız. Bu sorumluluÄŸumuzu layıkıyla yerine getirmek istiyoruz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Piyasadaki fahiÅŸ fiyat konusunda büyük bir kampanya baÅŸlattık"

Piyasadaki fahiÅŸ fiyatlara iliÅŸkin de deÄŸerlendirmelerde bulunan Bakan Bolat, "Piyasadaki fahiÅŸ fiyat ya da ya da tüketiciye karşı haksız ticari uygulamalar gibi konularda denetleyici görevlerimizi yapma gayreti içindeyiz. Bu noktada büyük bir kampanya baÅŸlattık. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü nedeniyle otomotiv piyasasında ve emlak piyasasındaki gerçekten önemli ciddi düÅŸüÅŸlerin yaÅŸandığı bir ortamda bütün sektörlere yönelik fiyat indirimi yapma kampanyası çaÄŸrısında bulunduk. CumhurbaÅŸkanımız bu konuda bütün sanayicileri, tüccarları, esnafları, iÅŸ dünyasını bu çaÄŸrıyı iÅŸtirak etmeye davet etti. Bu noktada çok güzel dönüÅŸler aldık. Ticaret Bakanlığımızın sitesinde çaÄŸrıya icabet edilen kuruluÅŸlarımızın isimlerini yayınlayacağız. Ä°ÅŸ dünyasında bu anlamda çok teÅŸekkürler ediyoruz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Avrupa BirliÄŸi vize iÅŸlemlerinin kolaylaÅŸtırılması konusunda söz verdi"

Bakan Ömer Bolat, Avrupa BirliÄŸi ile ticaret ve ekonomiyi geliÅŸtirme temelinde yapıcı bir sürecin baÅŸlama ihtimali bulunduÄŸunu da açıklayarak, vize iÅŸlemlerinin kolaylaÅŸtırılması konusunda olumlu geliÅŸmelerin olabileceÄŸini ifade etti. Bakan Bolat, "Brüksel’de geçen hafta bulundum. Avrupa BirliÄŸi komisyon baÅŸkan yardımcısı ve üyeleriyle güzel toplantılar yaptık. Avrupa BirliÄŸi seçimden bu zamana Türkiye ile ticaret ve ekonomiyi geliÅŸtirme temelinde sorumlu ve yapıcı bir süreci baÅŸlatma arzusunda. Bize ifade ettikleri bu. 8 Kasım’da geniÅŸleme raporunda Türkiye raporu açılacak. Aralık ayının ortasında da liderler düzeyinde bir yol haritası belirlenecek. Bizim bastırmamız üzerine vize iÅŸlemlerinin serbest olması bizim hakkÄ


kanalurfa ,sondakika ,haber ,gündem ,şanlıurfa ,enflasyon ,ekonomi ,yıl ,bakan ,açıklama

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

Ä°letiÅŸim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by Ä°mza Bilgi Teknolojileri