YERLİ VE MİLLİ TOHUMLAR KENTLİ KADIN ÇİFTÇİLERLE BULUŞUYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kent Tarımı uygulamaları kapsamında, büyükÅŸehirlerdeki kadın çiftçileri yerli ve milli tohumlarla buluÅŸturuyor. 

Bakanlık, Yerli ve Milli Tohumların Kentli Kadın Çiftçilerle BuluÅŸturulması Projesiyle Ankara'da 26 ilçede, Ä°stanbul'da 15 ilçede, Ä°zmir 'de ise 30 ilçede sebze fidesi yüzde 100'e varan hibe oranları ile kadın çiftçilere verildi. Böylece 3 büyükÅŸehirde toplam 4 milyon sebze fidesi temin edilerek toprakla buluÅŸturuldu.

Yine Bakanlıkça Tarım Arazilerinin Kullanımının EtkinleÅŸtirilmesi Projesi kapsamında 81 Ä°l Tarım Orman MüdürlüÄŸünden gelen proje teklifleri deÄŸerlendirilmesinde genç ve kadın çiftçilerin yer aldığı projelere öncelik verildi.

Bu doÄŸrultuda proje ile; Ä°stanbul, Manisa, Hatay, Tokat, Aksaray, Isparta, Ä°zmir ve Samsun'da Kadın Çiftçi Kooperatiflerine meyve ve sebze kurutma tesislerinin kurulumu yapılmıştır.

Böylece taze tüketime yönelik meyve ve sebzelerin israfı önlenerek, katma deÄŸerli ürün elde edilmesi saÄŸlanmaktadır.

DESTEKLER

Tarım ve Orman Bakanlığının bitkisel üretimde kadın çiftçilere verdiÄŸi diÄŸer destekler ise ÅŸöyle:

  • Organik Tarım ve Ä°yi Tarım Uygulamaları ile üretim yapan 14 bin 276 kadın çiftçiye 2018-2021 döneminde toplam 35 milyon lira destek saÄŸlandı.
  • 847 bin dekar alanda iyi tarım uygulamaları ile üretim yapan 10 bin 694 kadın çiftçiye 43 milyon lira destekleme ödemesi yapıldı.
  • Kadın ve genç üreticilere tıbbi aromatik bitkiler ve süs bitkileri yetiÅŸtirmek amacı ile hazine arazisi parsellerinden kiralamak için baÅŸvurduklarında ilave 5 puan veriliyor.
  • ÇKS'ye kayıtlı ve tarımsal faaliyet yapılan alan toplamı 5 dekar veya altında olan, yaÅŸ çay ve fındık ürünleri hariç, açıkta ve/veya örtü altı ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ile tıbbi ve aromatik bitki yetiÅŸtiriciliÄŸi yapan gerçek kiÅŸi çiftçilere bitkisel üretim destekleri kapsamında, Küçük Aile Ä°ÅŸletmesi desteÄŸi saÄŸlanıyor. Destekleme birim fiyatı %100 artış ile dekar başına 200 TL olarak uygulanıyor. Uygulamanın baÅŸladığı 2016 yılından bugüne kadar 99 binden fazla küçük aile iÅŸletmesine 33 milyon lira destekleme ödemesi yapıldı.

 

KÄ°RÄ°ÅžCÄ°: "TARIMI KADINLA GÜÇLENDÄ°RÄ°YORUZ"

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit KiriÅŸci, üretim kaynaklarını doÄŸru kullanarak, Türkiye'nin gıda güvenliÄŸini saÄŸlayacak, üretimde sürdürülebilirliÄŸi güçlendirecek ve verimliliÄŸi artıracak rasyonel bir planlama yapmaya çalıştıklarını belirtti.

Bu planlamanın en önemli ayaklarından birisinin 'Kent Tarımı' olduÄŸuna dikkati çeken KiriÅŸci, "Yerinde üretim-yerinde tüketim anlayışıyla tüketicilerin taze, ucuz ve en az fireyle sebze ve meyveye ulaşımını saÄŸlamak amacıyla, Kent Tarımı uygulamalarını adım adım hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda, jeotermal kaynaklarımızın yanı sıra, rüzgar, güneÅŸ ve biyokütle gibi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının da kullanılacağı Tarıma Dayalı Ä°htisas Organize Sanayi Bölgelerini hızla yaygınlaÅŸtırıyoruz. Kent Tarımı ile ilgili çalışmalarımızda son aÅŸamaya geldik. Burada ilk etapta 3 yıllık bir eylem planı hazırlıyoruz. Kent Tarımı uygulamalarımızda kadın ve genç çiftçilerimiz bizim için çok önemli" ifadelerini kullandı.

KiriÅŸci, tarım ile ilgili yatırım ve desteklerde, genç ve kadın üreticilere öncelik verdiklerinin altını çizerek, ÅŸu deÄŸerlendirmeyi yaptı:

"Bu kapsamda kırsal kalkınma desteklerinde kadınlarımıza öncelik veriyor, pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Kendilerini öne çıkarmak için kadın yatırımcılarımıza IPARD proje seçiminde ilave puanlar veriyoruz. 2007'den bu yana 5 bin 466 kadın yatırımcımız desteklenmiÅŸtir. Bir milli güvenlik sorunu olarak gördüÄŸümüz tarımın ülkemizin bekası ve bağımsızlığı için ne kadar önemli olduÄŸunu bir kez daha idrak ettiÄŸimiz bir dönemden geçiyoruz.

Bizim için en stratejik sektör konumunda olan tarımı gençlerimizin ve kadınlarımızın gücüyle daha da güçlendiriyoruz.

Bilimden ekonomiye, spordan sanata, siyasetten akademisyenliÄŸe kadar birçok alanda baÅŸarı hikayeleri yazan kadınlarımız, tarÄ


sondakika, gündem, haber,tarım, kadın

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

Ä°letiÅŸim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by Ä°mza Bilgi Teknolojileri