SAHTE KÄ°MLÄ°K Ä°ÅžLEMLERÄ°NE TEKNOLOJÄ°K ENGEL

Kamu ve özel kurumlarda sahte kimlikle yapılan iÅŸlemler, doÄŸrulama cihazları sayesinde baÅŸlamadan tespit edilecek. 81 ildeki tapu müdürlükleri, noterlik ve bankalarda kullanılan cihaz, çipli kimlik kartı ve kiÅŸinin parmak izlerini Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, Nüfus MüdürlüÄŸü veri tabanındaki bilgileriyle eÅŸleÅŸtirip doÄŸru kiÅŸi olup olmadığını sorguluyor. KimliÄŸin sahte olduÄŸu anlaşıldığında ÅŸüpheli kiÅŸi hakkında yasal iÅŸlem baÅŸlatılıyor.

Elektronik kimlik tespitiyle hem vatandaÅŸların maÄŸduriyetleri engelleniyor hem de kurumların kayıp kaçaklarının önüne geçiliyor. 81 ildeki tapu daireleri ve Türkiye genelinde yaklaşık 300 noterlik ve bazı kamu ve özel bankalarda kullanılan yerli üretim kimlik doÄŸrulama cihazı sayesinde hileli iÅŸlemlerin önüne geçiliyor.

Çipli kimlik kartı cihaza takılarak veri tabanındaki bilgiler ile eÅŸleÅŸtiriliyor, ikinci doÄŸrulama ise kiÅŸinin parmak izleri karşılaÅŸtırması oluyor. Burada da eÅŸleme doÄŸrulanırsa, kimlik sahibinin gerçek kiÅŸi olduÄŸu doÄŸrulanmış oluyor. 81 ildeki tapu dairelerinde, 300’e yakın noterlikte ve bazı kamu ve özel bankalar tarafından söz konusu cihazlar kullanılıyor. Bazı belediyeler, ziyaretçi kabul noktaları, yeni yeni sınav merkezlerinde cihazlar kullanılmaya baÅŸlandı.

Buradaki amaç 80 milyon vatandaşın çipli kimlik kartlarının, aynı zamanda kart sahibine ait parmak izlerinin KVKK’ya uyumlu olarak elektronik olarak doÄŸrulanmasıdır. Cihaz kimlik doÄŸrulama ve kimlik tespiti gerektiren tüm kurum ve kuruluÅŸlarda kullanılabiliyor.

 

"Kimlik doÄŸrulamasına ihtiyaç duyulan tüm alanlarda kullanılabiliyor"

Proje ulusal bir proje olarak baÅŸlatıldığını ve tamamen yerli ve mili olarak yer aldıklarını belirten firmanın kurucu ortağı Ümit YaÅŸar Usta, "2000’li yılların başında sahte kimliklerle yapılan iÅŸlemlerin önlenmesi için TÜBÄ°TAK ile baÅŸlatılan saÄŸlık kartı projesi, daha sonrasında yeni vatandaÅŸlık kimlik kartları olarak Nüfus VatandaÅŸlık Ä°ÅŸleri tarafından devam ettirilmiÅŸti. Bu sayede parmak izi içeren çipli kimlik kartlarıyla sadece SGK’da deÄŸil, tüm kurumlarda sahtecilik iÅŸlemlerinin önlenmesi hedeflendi. Bu sayede sahte kimlik ve baÅŸkasının yerine iÅŸlem yapma durumu ortadan kalkıyor. Cihaz kimlik doÄŸrulamasına ihtiyaç duyulan tüm alanlarda kullanılabiliyor. Kamu kuruluÅŸları, bankalar, noterlik, tapu daireleri, sınav merkezleri bu alanlardan bazılarını oluÅŸturuyor" dedi.

“Yasadışı grupların sahte iÅŸlemlerine engel oluyor”

Herhangi bir firmaya veya üreticiye baÄŸlı olmayan cihazın TSE ve Nüfus MüdürlüÄŸünün kontrolünde Ä°çiÅŸleri Bakanlığının onayıyla belli testlerden geçerek güvenlik sertifikalarını alması gerektiÄŸini belirten Usta, "Belirlenen güvenlik ÅŸartlarını saÄŸlayan tüm firmaların yatırımlarını yaparak cihazı üretebileceklerini söyledi. Cihazın kimlikle yapılacak her çeÅŸit iÅŸlemi engellediÄŸinin altını çizen Usta, “Bazen sahtecilik olayları yaÅŸanabiliyor. Bu olaylar bazen kurumların parasal kayıplarına yol açıyor, bazen de vatandaÅŸlarımızı maÄŸdur edebiliyor. Sahte kimlikle yaÅŸanan olaylar ulusal güvenliÄŸi de etkiliyor. Yasadışı grupların birtakım banka hesapları açarak burada dolandırıcılık yapması, bazı eylemlerde sahte kimlikle çıkartılan cep telefonu hatlarının kullanılması gibi olayların önüne geçmesi adına önemli. Bu anlamda yerli ve milli kaynaklarla geliÅŸtirilen kimlik doÄŸrulama cihazlarının yaygınlaÅŸmasını arzu ediyoruz” dedi.

 

“Kimlik doÄŸrulamada dünyaya örnek olabiliriz”

Türkiye’nin çipli kimlik kartı kullanımında dünyadan ayrıştığını belirten Usta, bu teknolojiyi baÅŸta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilebileceÄŸini söyleyerek, "Çipli kimlik kartları sadece Türkiye’de bulunmuyor. Dünya ülkelerinin genelinde kullanılıyor. Türkiye bu konuda çok ileriye gitti. Projenin en önemli ayağı tüm vatandaÅŸların bu çipli karta sahip olması. Åžu anda 80 milyona yakın vatandaÅŸ, çipli kart sahibi. 2024 yılı sonuna kadar çipli kartlara geçiÅŸin tamamlanması ve eski kağıt kimliklerin kullanılmayacağını düÅŸünüyoruz. Türkiye bu noktada bu sisteme hızlı adapte olursa diÄŸer ülkelere de örnek olacaktır. Yazılımlarımızı uyarlayarak mevcut cihazlarımızı Avrupa ve farklı ülkelerde kullandırabiliriz. Hem ülkemizde bu sektörün geliÅŸmesi, hem yeni Ar-Ge faaliyetlerin yapılmasını saÄŸlayacak, hem de uluslararası pazarda birçok fırsat sunacaktır" ifadelerini kullandı.

Cihazın sahteciliÄŸin önüne geçmesi kadar üretildiÄŸi teknolojisi de dikkat çekiyor. VatandaÅŸların kiÅŸisel bilgilerini korumak amaçlı cihaz yapılacak yazılım veya fiziksel her türlü müdahalede kendini imha ediyor ve kendini kullanılamaz hale getiriyor. Usta cihazın en büyük özelliÄŸinin güvenilir uç nokta cihazı olduÄŸunu vurgulayarak, "Herhangi bir müdahaleye karşı korumalÄ


#kanalurfa #sondakika #haber #gündem #şanlıurfa #teknoloji #sahte #kimlik #çip

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

Ä°letiÅŸim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by Ä°mza Bilgi Teknolojileri