TÜRKİYE’NİN İNSANLI İLK UZAY MİSYONU TAMAMLANDI

 

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da aralarında bulunduÄŸu Ax-3 ekibi, iniÅŸ yaptıkları Florida açıklarında Dragon kapsülünden çıkartıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yolculuÄŸun tamamlanmasından hemen sonra Alper Gezeravcı ile bir telefon görüÅŸmesi gerçekleÅŸtirdi.

Türkiye’nin insanlı ilk uzay bilim misyonu tamamlandı. Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduÄŸu Axiom-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülü, yaklaşık 48 saat süren bir yolculuÄŸun ardından ABD’nin Florida açıklarında okyanusa indi. Kapsülün, yer ekibi tarafından gemiye alınmasının ardından, Ax-3 ekibi Dragon kapsülünden çıkarıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yolculuÄŸun tamamlanmasından hemen sonra Alper Gezeravcı ile bir telefon görüÅŸmesi gerçekleÅŸtirdi. Gezeravcı’nın saÄŸlık durumunu soran Bakan Kacır, “Sizinle gurur duyuyoruz, iftihar ediyoruz. Türkiye’nin insanlı ilk uzay bilim misyonunu gerçekleÅŸtirdiniz. Tarihte Türk milleti için yeni bir sayfa açmış oldunuz. Antalya’da Türkiye’nin pırıl pırıl evlatlarıyla bir aradayız. Sizin gerçekleÅŸtirdiÄŸiniz misyon onlarda da muazzam bir heyecan ve coÅŸku oluÅŸturmuÅŸ durumda” ifadelerini kullandı.

"Gezeravcı, yolculuğa ilişkin bilgi verdi"

Planlı görevin uzadığı andan itibaren Bakan Kacır’ın süreci yakından takip ettiÄŸini belirten Alper Gezeravcı, yolculuÄŸuna iliÅŸkin bilgi verdi. Gezeravcı, "Öncelikle devletimizin bu noktadaki kararlılığı, güçlü iradesiyle CumhurbaÅŸkanımızın ortaya koyduÄŸu vizyon ile ISS’e ulaÅŸan 22 devletin arasında vatandaşını ISS’e en seri ÅŸekilde bütün gereklilikleri saÄŸlayarak ulaÅŸtırabilen devlet olduk. BaÅŸta Sayın CumhurbaÅŸkanımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Türkiye Uzay Ajansı, TÜBÄ°TAK Uzay’ın deÄŸerli çalışanlarına çok teÅŸekkür ederim. Sizlerin desteÄŸi olmadan bu görev bu kadar baÅŸarılı olamazdı, her ÅŸey için minnettarım" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Alper Gezeravcı’dan ilham alacaklar"

Kacır, “Bu uzun ve zorlu görev boyunca sizi kararlı, cesaretli ve özgüvenli gördük. Åžimdi de bu uzun ve zorlu görevi baÅŸarmanın huzurunu simanızda gözlemleme imkanına sahibiz. Belki astronotlarımızı uzaya taşıyacak roket sistemlerini geliÅŸtirecek, uzay istasyonları kuracak sistemleri, alt sistemleri, teknolojileri geliÅŸtirecek bilim insanları, mühendisler yetiÅŸecek ama emin olun her biri Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonundan ve Alper Gezeravcı’dan ilham almış olacaklar" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"21 gün sonra dünyaya dönüÅŸ"

Bakan Kacır, programı kapsamında bulunduÄŸu Antalya’da, Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonuna iliÅŸkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Türkiye’de bugün tarihi bir ana ÅŸahitlik yapıldığını dile getiren Kacır, Türkiye’nin insanlı ilk uzay bilim misyonunu gerçekleÅŸtiren Gezeravcı’nın 21 gün sonra Dünya’ya dönüÅŸ yaptığını söyledi.

"DönüÅŸ yolunda yaklaşık 48 saat"

Gezeravcı’nın Dünya’dan uluslararası uzay istasyonuna yaklaşık 36 saatte eriÅŸtiÄŸini anımsatan Bakan Kacır, dönüÅŸ yolunda da 47 saatten fazla zaman geçirdiÄŸini belirtti. Alper Gezeravcı’nın Türk bilim insanları tarafından hazırlanan 13 bilimsel deneyi de gerçekleÅŸtirdiÄŸini aktaran Kacır, “Bu deneyler biyoloji, genetik tıp, malzeme, malzeme birimi gibi alanlarda bilim insanlarımızın hazırladığı ve literatüre önemli katkılar saÄŸlayacağını ümit ettiÄŸimiz hem Türkiye’deki uzay çalışmalarımıza hem de küresel düzeyde uzay bilimi ve teknolojilerine iliÅŸkin çabalara önemli kazanımlar getireceÄŸini ümit ettiÄŸimiz çalışmalar. Bu çalışmaları çok daha ileri noktalara taşımayı amaçlıyoruz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Yeni bir perde"

Türkiye’nin, Alper Gezeravcı’nın gerçekleÅŸtirdiÄŸi insanlı ilk uzay bilim misyonuyla tarih sayfasında yeni bir perde açtığını belirten Bakan Kacır, "Türkiye’de bu misyon çocuklarımız ve gençlerimiz baÅŸta olmak üzere toplumun tüm kesimleri tarafından sahiplenilmiÅŸ, çok yakından takip edilmiÅŸtir. Böylelikle Türkiye’nin bir bilim toplumuna dönüÅŸmesi sürecinde de çok önemli kazanımlar elde edilmiÅŸtir" dedi.

"Ay’a eriÅŸeceÄŸiz”

Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında en önemli çalışma alanlarından biri olan Milli Uzay Programı projelerini adım adÄ


#kanalurfa #sondakika #haber #gündem #şanlıurfa #uzay #dünya #dönüş #bakan #misyon

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

Ä°letiÅŸim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by Ä°mza Bilgi Teknolojileri