YENİ MÜFREDATTA MATEMATİK DERSİ İÇİN YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER BELLİ OLDU

Milli EÄŸitim Bakanlığı (MEB) internet sitesi üzerinden yaptığı paylaşım ile matematik dersi için müfredatta yapılan deÄŸiÅŸiklikleri duyurdu.

MEB, matematik derslerinde ’Algoritma-BiliÅŸim’in ön planda tutulacağı müfredat deÄŸiÅŸikliÄŸini internet sitesi üzerinden yapılan yazılı açıklama ile duyurdu. MEB kamuoyunun görüÅŸüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağında, matematik ve algoritma-biliÅŸim iliÅŸkisi matematik öÄŸrenme ve öÄŸretme süreçlerine hizmet edecek ÅŸekilde kurgulandı. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde, matematik alan becerileri ilkokul, ortaokul ve lise düzeyini kapsayan ve süreç bileÅŸenleri ile modellenebilen beceriler dikkate alınarak belirlendi. Yeni müfredatta yer verilen 5 matematik alan becerisi, "matematiksel muhakeme", "matematiksel problem çözme", "matematiksel temsil", "veri ile çalışma" ve "veriye dayalı karar verme", "matematiksel araç ve teknoloji ile çalışma" olarak planlandı. Matematik dersi öÄŸretim programları hazırlık sürecinde ilkokul, ortaokul ve lise komisyonları Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin bütüncül yapısı gereÄŸince birlikte çalıştı. Öncelikle "sayılar", "geometri" ve "istatistik ve olasılık" konularının ilkokuldan liseye kadar iliÅŸkisel ve tutarlı bir biçimde nasıl yerleÅŸtirilmesi gerektiÄŸine odaklanıldı. Sonrasında komisyonlar yatayda çalışarak düzeyin matematik öÄŸrenme hedeflerine iliÅŸkin içerikleri belirledi ve bu içeriklere iliÅŸkin tema düzenlerini oluÅŸturdu. Bu sayede, örneÄŸin ortaokul matematik dersi öÄŸretim programında iÅŸlemsel yönüyle öÄŸrencileri zorlayıcı içerikler ortaöÄŸretime taşındı ve bu sayede ortaokul düzeyinde daha kavramsal iliÅŸkilere yer verildi, disiplinler arası iliÅŸkileri destekleyecek içerik ve yaklaşımlar daha çok ön planda tutuldu.

Yapılan yazılı açıklamada, ilkokul, ortaokul ve lise müfredatına dair deÄŸiÅŸiklikler, ayrıca limit ve türevin kapsamlı bir ÅŸekilde iÅŸleneceÄŸi belirtilerek ÅŸu ifadeler yer aldı:

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde yeni hazırlanan ilkokul matematik müfredatında, öÄŸrenme hedefleri tahmin, zihinden iÅŸlem ve prosedür ÅŸeklinde devam eden öÄŸrencinin matematiksel muhakeme gücünü ve düÅŸünme becerilerini öÄŸretme-öÄŸrenme uygulamalarını öne çıkaran bir aÅŸamayla verildi. Daha önceki programlarda ayrı ele alınan 4 iÅŸlemden, toplama çıkarma bir arada toplamsal durumu vermek; çarpma ve bölme bir arada çarpımsal durumu vermek için iliÅŸkisel olarak verildi. Mevcut öÄŸretim programında sezgisel karşılaÅŸtırma toplama ve çıkarma iÅŸleminden sonra verilirken yeni öÄŸretim programında sezgisel karşılaÅŸtırma 4 iÅŸlemden önce verilerek öÄŸrenenlerin 4 iÅŸlem becerileri ile alakalı öÄŸrenme hedefleri arasında köprü kurmaları saÄŸlandı. Ayrıca yeni program çocuklardaki sayı hissi ve sayı kavramının geliÅŸimi dikkate alınarak tasarlandı. Yeni öÄŸretim programının öÄŸrenme hedefleri, ilkokul öÄŸrencilerinin geometrik düÅŸünce düzeylerinin görsel düzeyde olmasından dolayı buna göre yapılandırıldı. Bu kapsamda geliÅŸimsel süreç dikkate alınarak parça-bütün iliÅŸkisi ön plana çıkarıldı ve öÄŸrencilere farklı nesne modelleri ile nesnelerin geometrisinin kavratılması amaçlandı. ÖÄŸretme öÄŸrenme süreci daha somut bir yapıda ilerletildi ve öÄŸrencilerin algılayabildikleri geometrik cisimlerden yola çıkılarak ÅŸekillerin anlamlandırılması hedeflendi. Veriye dayalı araÅŸtırma temasında bilim ve teknolojinin de artmasından dolayı ilkokul 1. sınıftan itibaren istatistiksel araÅŸtırma sürecinin tüm adımları kullanıldı. Olasılık konusu da çocukların biliÅŸsel ve duyuÅŸsal özellikleri dikkate alınarak basitten karmaşığa doÄŸru ilkokul 4. sınıftan itibaren verilmeye baÅŸlanarak ortaokuldaki olasılık gerektiren içeriklere temel oluÅŸturuldu. Programda, içerik çerçevesinde yapılan sadeleÅŸtirmeler kapsamında, ilkokul 1. sınıfta öÄŸrencilerin birinci sınıfta güçlük yaÅŸamaları nedeniyle ’kesirler, zaman, sıvı ölçme, standart ölçme araçları ile iÅŸlem süreçleri, takvim okuma’ konuları 1. sınıftan kaldırılarak ikinci sınıftan itibaren verilmeye baÅŸlandı. Ä°lkokul 3. sınıfta Romen rakamları öÄŸrenme hedefi olarak verilmedi, zaman ölçme ile ilgili olarak öÄŸretme-öÄŸrenme uygulamalarına yansıtıldı. Sütun grafiÄŸi 5. sınıfa aktarıldı, alan ölçme tamamen ilkokuldan kaldırıldı. 4. sınıftaki ışın doÄŸru parçası düzlem konuları 5. sınıfa aktarıldı. Ä°lkokul 1. sınıflara, ÅŸipÅŸak (nokta sayılama) sayma, ÅŸekil örüntüleri, kodlama ve algoritma aktiviteleri eklendi. Ä°lkokul 3. sınıflara algoritma eklendi. Ä°lkokul 4. sınıflara, denk kesir ve günlük yaÅŸamda karşılaşılan olasılık durumları eklendi. Tema içerikleri ve öÄŸrenme hedefleri öÄŸrencilerin geliÅŸim düzeyi dikkate alınarak, öncüllük-ardıllık, ön koÅŸul iliÅŸkisi gibi matematik disiplinin gerektirdiÄŸi ilkeler göz önünde bulundurularak yapılandırıldı.

Ortaokul matematik dersi öÄŸretim programı geliÅŸtirilirken, parçalanmış kazanım yapısından çıkılarak bütüncül bir içerik yapısına geçildi, baÅŸta matematik alan becerileri olmak üzere bütünleÅŸik beceriler, deÄŸer, okuryazarlık, eÄŸilim, sosyal-duygusal beceriler odaklı bir program anlayışı benimsendi. Program, eleÅŸtirel düÅŸünme, problem çözme ve karar verebilme üst düzey becerilerinin geliÅŸimini de destekleyecek ÅŸekilde tasarlandı. Bu baÄŸlamda programda iÅŸlemsel yönüyle öÄŸrencileri zorlayıcı içerikler ortaöÄ


#kanalurfa #sondakika #haber #gündem #şanlıurfa

Reklam Alanı

Yazarlarımız

Abonelik

Bülten aboneliği için lütfen e-mail adresinizi girin!

Abonelikten ayrılmak için iletişime geçin!

Hava Durumu

Ä°letiÅŸim Bilgileri

Bıçakçı Mah. Balıklı Göl Caddesi, 63210 Eyyübiye / ŞANLIURFA

+900541 151 63 63

info@kanalurfa.com

Bizi Takip Et

© Kanal Urfa, Tüm hakları saklıdır. Developer by Ä°mza Bilgi Teknolojileri